Sastanak s političarima

Hahn: Investirati u prometnu infrastrukturu i povezati BiH s regijom

Vijesti / Flash | 08. 05. 2015. u 18:45 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović primio je europskog povjerenika za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesa Hahna.

Član Predsjedništva BiH je pozdravio odluku Vijeća za opće poslove EU o stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju kao značajan iskorak u daljem procesu europskih integracija, s ciljem ulaska Bosne i Hercegovine u EU.

Istaknuo je da će stupanje Sporazuma na snagu od 1. lipnja rezultirati daljim intenziviranjem dijaloga u širokom spektru pitanja.

''Izvjesno je da će taj progres osigurati izgradnju efikasnih institucija, pospješiti razvijanje tržišne ekonomije i zaštite potrošača, kao i omogućiti jasniji i sigurniji okvir za investitore i u konačnici rezultirati popravljanjem cjelokupnog poslovnog okruženja'', priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Član Predsjedništva BiH informirao je europskog povjerenika o intenzivnim aktivnostima koje institucije u BiH poduzimaju na implementaciji obaveza iz Izjave Predsjedništva BiH.

Naglasio je da je u tijeku izrada programa reformskih mjera u skladu s obavezama iz Izjave, sa težištem na socio-ekonomskim mjerama baziranim na Sporazumu o rastu i zapošljavanju, a koje će ubrzati proces modernizacije ekonomije i potaknuti ekonomski razvoj i otvaranje novih radnih mjesta. Zatražio je da EU i međunarodne financijske institucije Bosni i Hercegovini dodjele paket financijske pomoći, s ciljem podrške realizaciji reformske agende.

U kontekstu razgovora o neophodnosti jačanja suradnje između zemalja regije, član Predsjedništva BiH je izrazio snažnu podršku agendi za povezivanje zemalja zapadnog Balkana, kojom su predviđena sredstva od EU u iznosu od milijardu eura, u svrhu sufinanciranja infrastrukturnih projekata u regiji.

Sugovornici su se usuglasili da je to velika prilika za razvoj prometne infrastrukture i povezivanje regije sa prometnom mrežom EU.

Povjerenik Hahn je čestitao na napretku koji je Bosna i Hercegovina, u posljednim mjesecima, napravila u procesu europskih integracija i izrazio zadovoljstvo intenzivnim naporima koje institucije u BiH ulažu na izradi i provođenju reformske agende, u skladu sa Izjavom Predsjedništva BiH. Istaknuo je da je BiH na odličnom putu i da unutar EU vlada izuzetno dobra atmosfera po pitanju procesa europskih integracija Bosne i Hercegovine, s težištem na veoma progresivnoj ulozi Predsjedništva BiH, navodi se u priopćenju.

Sastanku je uime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića prisustvovao savjetnik Branko Nešković, a uime člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića savjetnica Tonka Krešić.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović kazao je nakon današnjeg sastanka u Sarajevu s povjerenikom Europske unije (EU) za politiku proširenja Johannesom Hahnom da su teme razgovora bile europska agenda i pitanja koja stoje pred Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Pojasnio je da se radi o mnoštvu zakona, pravilnika i odluka koje Ministarstvo treba implementirati tijekom narednih mjeseci, kao i o inkorporiranju zakonodavstva EU sa zakonodavstvom BiH.

Napomenuo je da neće biti moguće sve to postići tijekom 2015. godine, ali da je to zadatak koji predstoji za vlasti BiH.

Također su, kaže, razgovarali o zakonima iz oblasti poljoprivrede i hrane, između ostalih, Zakonu o veterinarstvu, Zakonu o hrani, Zakonu o poljoprivredi te Zakonu o carinskoj politici.

Dodao je da je moguće, ako se entiteti u BiH dogovore, da se pokrene donošenje potpuno novog Zakona o vinu, pogotovo u dijelu koji se tiče međunarodne trgovine.

''Pokušat ćemo raditi i na strateškim dokumentima koji bi bili sublimacija strategija i politika na entitetskoj razini'', kazao je Šarović, dodajući da je već donesena odluka o radu na Strateškom planu ruralnog razvoja.

Taj plan je, ističe, važan dokument i njegova izrada trajat će prilično dugo, a poslužit će kao osnova za povlačenje sredstava iz IPA strukture.

Šarović je informirao da je Hahn pomenuo i pitanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU, kao i namjeru Europske komisije da zatraži novi pregovarački mandat za razgovor o ovoj temi.

Kopirati
Drag cursor here to close