neprihvatljiva odluka

Hadžiomerović: Očekujemo da Ustavni sud ospori odluku o referendumu u RS-u

Vijesti / Flash | 10. 08. 2015. u 15:09 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske Mujo Hadžiomerović očekuje da entitetski Ustavni sud utvrditi da je neprihvatljiva odluka Narodne skupštine RS-a o raspisivanju referenduma u RS-u o Sudu i Tužiteljstvu BiH.

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa pri Ustavnom sudu RS-a odlučilo je danas da je prihvatljiv zahtjev Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda u vezi s Odlukom o raspisivanju referenduma u RS-u o Sudu i Tužiteljstvu BiH.

''Očekivali smo ovakvu odluku i očekujemo i da Ustavni sud u meritumu prihvati naš zahtjev'', rekao je Hadžiomerović za Fenu.

Podsjetio je da je Klub Bošnjaka argumentirano obrazložio svoj zahtjev te stoga očekuje da se prihvate njihova pravna stajališta o neprihvatljivosti odluke o referendumu u RS-u o Sudu i Tužiteljstvu BiH.

''Odluka o referendumu, koja je izglasana u Narodnoj skupštini RS-a, zadire u nadležnost državnog nivoa i nadam se da će njenim neprihvaćanjem Ustavni sud RS-a pokazati da radi nepristrano i na pravnim osnovama'', rekao je Hadžiomerović.

Predmet današnjeg odlučivanja Vijeća za zaštitu vitalnog interesa pri Ustavnom sudu RS-a bilo je pitanje prihvatljivosti bošnjačkog zahtjeva za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda u vezi s Odlukom o raspisivanju referenduma u RS-u o Sudu i Tužiteljstvu BiH, odnosno postojanje uvjeta za meritorno raspravljanje i odlučivanje o pitanju je li osporenom odlukom povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda.

Odlučujući o prihvatljivosti zahtjeva, Vijeće je utvrdilo da je u konkretnom slučaju provedena procedura suglasno Ustavu Republike Srpske, kao i da su ispunjene ostale procesne pretpostavke za meritorno odlučivanje o zahtjevu.

Vijeće će meritornu odluku o zahtjevu donijeti u Ustavom određenom roku u narednih 30 dana.

Podsjećanja radi, Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS je 23. srpnja pokrenuo pitanje povrede vitalnog nacionalnog interesa na odluku Narodne skupštine o referendumu u RS-u o Sudu i Tužiteljstvu BiH, koju je skupštinska većina u RS-u usvojila 15. srpnja.

U toj odluci stoji da će referendum biti održan u prvom tjednu po isteku 50 dana od stupanja na snagu ove odluke.

Za odluku, kojom je podržan prijedlog predsjednika RS-a Milorada Dodika, glasalo je 45 poslanika, dok se njih 31 suzdržalo od glasovanja, a bošnjački poslanici su uz znak protivljenja napustili skupštinsku salu prije glasanja.

Kopirati
Drag cursor here to close