Nedjeljom u dva

Hadžifejzović kod Stankovića: BiH je država PTSP-a, a radikalizam je naša sudbina

Vijesti / Flash | 08. 01. 2017. u 16:27 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U emisiji ''Nedjeljom u dva'' gostovao je bosanskohercegovački novinar Senad Hadžifejzović, svojedobno najmlađi urednik televizijskoga Dnevnika na području bivše Jugoslavije.

Danas kaže da su političari u regiji novinarima ukrali posao, prenosi HRT.

Kad ga je voditelj emisije Aleksandar Stanković pitao misli li da i danas ima dosta ljudi koji bi sutra radili ono najgore što se radilo u ratu, Hadžifejzović je rekao: ''Pogreška bivše Jugoslavije je bila u tome što smo se prepustili tim slabijim, lošijim, pokvarenim ljudima. Znao sam da u ratu možda ne mogu promijeniti stvari, ali mogu ljudima pružiti utjehu. Poslije rata mirio sam ljude, i dan danas to radim. Je li to novinarstvo? U takvim okolnostima i takvoj zemlji to je novinarstvo. Treba dati točnu informaciju ma koliko ona boljela. Treba biti iznad nacija. Smisao života je da posao koji radimo radimo najiskrenije, najpoštenije i najčasnije'', rekao je Hadžifejzović.

Bosnu i Hercegovinu opisao je kao zemlju PTSP-a, zemlju povrijeđenih, bolesnih i ranjenih ljudi, zemlju na koju se pogrešno gleda i sa zapada i s istoka.

''Davno smo mogli izići iz svih ovih belaja da nas unutarnja politika, nacionalna, ne razdvaja i da nema utjecaja susjeda prema nama'', izjavio je.

Osvrnuo se na poplave od prije nekoliko godina, koje se ujedinile ljude koji su se donedavno bili klali.

''To je bilo veličanstveno. I onda se pojavila politika koja je to zataškala. Kada god krenemo naprijed i pokažemo svoju bolju bosansku stranu, netko iznutra ili iz susjedstva nam to pokvari. Jedva se čeka da netko nešto protiv nekoga napravi'', dodao je.

Objasnio je kako on osobno nikada nikoga u životu nije mrzio.

''U ratu sam se četiri godine forsirao, tražio u sebi osjećaj mržnje vrlo svjesno misleći da će mi to olakšati stvari. Tražio sam pražnjenje i mislio da to mogu postići kroz mržnju. Ali nisam to pronašao u sebi. Jedino što sam pronašao bio je prijezir što moram prezirati. Mržnju ne možete imati u zemlji u kojoj živite s Hrvatima, Srbima, Bošnjacima. To ja smatram sudbinom. Dapače, ja volim te naše ljude u BiH kakvi god da jesu'', zaključio je Hadžifejzović, a prenosi HRT.

Hadžifejzović je u ''Nedjeljom u dva'' govorio i o svome pismu predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović. Tvrdi da ono nije bilo seksističko, nego sarkastično.

''Ako se na hrvatskome jeziku za seks kaže fizikalna, radikalna terapija, onda se ja neću mrdnuti iz Zagreba danas. A drugo, ako je to ta asocijacija, onda sam ja seksualni manijak jer zaista volim fizikalne terapije. Ono što je bitno u tome pismu jest da joj poručujem da vjera ne može biti radikalna, to mogu postati samo pojedinici, grupe, organizacije, a ne religija kao takva'', rekao je Hadžifejzović.

''Prvi koji je pismo prozvao seksističkim imao je namjeru skrenuti pažnju s bitne stvari pisma i sakriti njegovu poantu, a to je: kada se u kontejner skupe političke fekalije susjedstva onda se to donese i istrese u BiH. Dosta više toga! Pustite nas malo, pomozite nam. Od svih zemalja u regiji, Hrvatskoj je u najvećem interesu da BiH bude jedinstvena, stabilna i normalna'', smatra Hadžifejzović.

Dotaknuo se i teme islamskog radikalizma u BiH.

''On će buknuti onog trenutka kad se ta zemlja bude još otvorenije dijelila u dva geta. Radikalizam je naša sudbina. Strah je u pitanju radi li nam to netko namjerno. Od svih prijedloga koje sam čuo, jedina organizacija koji ima plan za normalno preuređenje BiH je biskupska konferencija - četiri prirodne cjeline - Mostar, Tuzla, Sarajevo, Banja Luka. Fenomen je da Crkva ima rješenje i da to hoće tako urediti. Republika Srpska ne dozvoljava da se preuređenje BiH dotiče RS. Žele da Hrvati dobiju treći entitet, ali ne u RS nego u Federaciji'', zaključio je Hadžifejzović.

Kopirati
Drag cursor here to close