Digitalizacija

Hadžić: Neophodno formirati Korporaciju RTV servisa u BiH u procesu digitalizacije

Vijesti / Flash | 22. 01. 2014. u 15:35 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić i rukovoditelji upravnih i poslovodnih struktura javnih RTV servisa u BiH analizirali su danas u Sarajevu tok realizacije obaveza na poslovima digitalizacije radio-difuzije u BiH i preostalih obaveza ključnih nositelja poslova u tom projektu.

Konstatirano je da je za prvu fazu sistema javnog emitiranja završen međunarodni tenderski natječaj za radove na uvezivanju pet informativno - tehničkih centara u sastav digitalnih veza i odašiljača u pokrivanju digitalnim signalom područja Sarajeva, Mostara i Banja Luke.

Planom aktivnosti taj dio posla u procesu digitalizacije treba biti završen polovinom ove godine, a istovremeno će se intenzivirati pripreme za realizaciju preostalih faza projekta kako bi se proces digitalizacije okončao polovinom 2015. godine.

Ministar Hadžić je istaknuo neophodnost formiranja Korporacije javnih RTV servisa BiH, kao četvrtog pravnog subjekta u Javnom RTV sistemu BiH, kojoj bi na korištenje i upravljanje bila data cjelokupna digitalna infrastruktura čiju izgradnju financira država BiH. S tim u vezi je zaključeno da upravne strukture tri javna servisa maksimalno intenziviraju potrebne aktivnosti za osnivanje buduće korporacije Javnog RTV sistema BiH.

Ministarstvo komunikacija i prometa BiH će u narednom razdoblju, s ciljem otklanjanja određenih teškoća u procesu formiranja Korporacije, inicirati odgovarajuće izmjene Zakona o Javnom RTV sistemu BiH, navedeno je iz Službe za informiranje VM BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close