Zaključak

Haaški sud pokazao da je međunarodna pravda dostižna

Bivši tužitelj Haaškog tribunala Kenneth Shott smatra da je Međunarodni kaznenog sud za bivšu Jugoslaviju bio važan u osiguranju pravde za određeni broj osoba iz BiH koje su tamo procesuirane.
Vijesti / Flash | 15. 04. 2019. u 20:42 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

'Ratni zločini u Ahmićima kroz presude Haaškog suda - 26 godina poslije', naziv je međunarodne konferencije koju je organizirao Informativni centar (IC) o Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

Bivši tužitelj Haaškog tribunala Kenneth Shott smatra da je Međunarodni kaznenog sud za bivšu Jugoslaviju bio važan u osiguranju pravde za određeni broj osoba iz BiH koje su tamo procesuirane.  

Neće biti pomirenja bez zadovoljenja pravde

''Ne kažem da je Tribunal bio savršen u radu, ali vjerujemo da jeste bio značajan i da je ostavio značajno naslijeđe. Najznačajniji element tog naslijeđa je upravo pravda koja mora postojati jer neće biti pomirenja bez zadovoljenja pravde, barem u određenoj mjeri i osiguranja odgovornosti počinilaca'' smatra.

U izjavi novinarima prije konferencije istaknuo je da je ključna funkcija Haaškog tribunala bila, prije svega, da se zadovolji pravda, a 'pomirenje je nešto čemu smo se nadali da će doći na osnovu te zadovoljene pravde'.   

''Presude Haaškog tribunala trebalo je samo da postave temelje za istinsko pomirenje i mir na ovim područjima. Međutim, Tribunal ne može biti smatran odgovornim za ono što se događa nakon samih presuda odnosno nakon što su te osobe odslužile svoje kazne'', naglasio je Shott, koji je sudjelovao u radu konferencije zajedno s bivšim tužiteljem Haaškog tribunala Markom Harmonom.   

Haaška arhiva otvorena za sve

Predsjednik Vijeća gradonačelnika za IC o MKSJ Sarajevo i član ratnog Predsjedništva RBiH Ivo Komšić podsjetio je na obvezu iz razdoblja potpisivanja sporazuma o preuzimanju haaške arhive da budu prezentirane haaške presude i da arhiva bude otvorena za sve one koji su za to i zainteresirani.  

''Najvažnije je da je Haaški sud pokazao da je međunarodna pravda dostižna. Smisao ovih presuda je i da se spriječe svi budući zločini. Da se iz onoga što se dogodilo u BiH iz presuda Haaškog suda izvuku pouke za mlade ljude, prije svega, ali i za sve ljude na svijetu da će zločini biti kažnjeni'' naglasio je.

Podsjeća da je u tragediji u Ahmićima prije 26 godina stradalo više od stotinu isključivo civila.

Istina o Ahmićim    

Visoki predstavnik Valentin Inzko kaže da dolaskom na konferenciju podržava i priču o istini šta se dogodilo u Ahmićima prije 26 godina.

''Nažalost, svih 116 koji su mrtvi ne mogu se vratiti u život, ali uvijek se može raditi na tome da čujemo istinu o Ahmićima. Ta istina je važna, ne smije se zaboraviti'' poručio je.    

Današnjem skupu prisustvovali su stručnjaci iz raznih oblasti, predstavnici udruženja žrtava, a upriličen je u Vijećnici gdje je smješten Informativni centar o Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), koji u Sarajevu raspolaže sa arhivom Haaškog tribunala.  

Kopirati
Drag cursor here to close