iako nije odslužio

Haag tajno oslobodio Momira Nikolića

Vijesti / Flash | 12. 10. 2015. u 20:07 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Haaški tribunal objavio je u ponedjeljak da je prošlog ljeta prijevremeno oslobodio bivšeg časnika Vojske Republike Srpske Momira Nikolića, iako nije odslužio dvije trećine kazne od 20 godina zatvora zbog progona Bošnjaka iz Srebrenice.

Kako prenosi Srna, Nikolić je bio prvi bivši časnik Vojske RS-a koji je u svibnju 2003. godine priznao da je kriv zbog sudjelovanja u sustavnom ubijanju bošnjačkih muškaraca i deportacije žena i djece iz Srebrenice.

Odlukom predsjednika Haaškog tribunala Theodora Merona, koja je objavljena 12. listopada 2015. , Nikolić je pušten iz zatvora u Finskoj 1. srpnja 2014. godine, prenosi Srna.

Donoseći odluku o prijevremenom puštanju Nikolića na slobodu, Meron je u obzir uzeo povoljan izvještaj finskih vlasti o njegovoj rehabilitaciji, ali i ocjenu haaškog tužiteljstva da je "u značajnoj mjeri surađivao".

Momir Nikolić bio je ključni svjedok optužbe u procesima protiv optuženih za ratne zločine u Srebrenici - Radovana Karadžića, Ratka Mladića, časnika Vojske Republike Srpske, predvođenih Vujadinom Popovićem i Ljubišom Bearom.

Nikolić je bio načelnik za sihurnost Bratunačke brigade Vojske Republike Srpske. Uhićen je 1. travnja 2002. godine i prebačen je u Haag, a 2007. godine prebačen na izdržavanje kazne u Finsku.

Kopirati
Drag cursor here to close