nema pristranosti

Haag odbacio zahtjev za obustavu postupka protiv Mladića

Vijesti / Flash | 22. 09. 2016. u 17:04 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Raspravno vijeće Haškog tribunala odbilo je kao neutemeljen zahtjev Obrane Ratka Mladića za obustavu postupka zbog navodne ''sustavne pristraosti'' tog suda na štetu optuženog.

U odluci, koju je potpisao predsjedavajući sudac Alphons Orie, Vijeće navodi da 'Odbrana nije dokazala da je prekršeno pravo optuženog na pravično suđenje', piše BIRN.

''Stoga, nema osnova da se naloži obustava postupka ili da se proces proglasi ništavnim'', zaključilo je Vijeće.

Bivši zapovjednik Vojske Republike Srpske (VRS) general Mladić optužen je za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teroriziranje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Mladićeva Odbrana je krajem srpnja zatražila da postupak bude privremeno obustavljen ili da proces bude proglašen ništavnim zbog ''sustavne pristranosti'' Tribunala na štetu optuženog.

Obrana je taj zahtjev utemeljila na tvrdnjama da su pristrani predsjedavajući sudac Orie i član Vijeća Christoph Flügge, zbog ranijih osuđujućih presuda koje su izrekli Mladićevim podređenima.

Za suce Carmela Agiusa i Theodora Merona, koji su i predsjednici Tribunala i Mehanizma koji ga nasljeđuje, Mladićeva Obrana je tvrdila da su pristrani zbog izjava koje su davali prije i poslije njegovog uhićenja, kao i osuđujućih presuda Mladićevim suradnicima u čijem su donošenju sudjelovali kao članovi Žalbenog vijeća.

Svi suci su time, po Obrani, generala Mladića unaprijed 'proglasile krivim'. Kao dokaz za ''sustavnu pristranost'' Tribunala, Mladićevi odvjetnici naveli su i to što su pravni suradnici sudaca već sudjelovali u činjenju presude bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, osuđenom za zločine koji se i Mladiću stavljaju na teret, piše BIRN.

Odbijajući taj zahtjev, Raspravno vijeće je ustanovilo da je ''Obrana propustila da dovoljno konkretno objasni kako je ta navodna pristranost utjecala na pravo optuženog na pravično suđenje''.

Predsjednik Tribunala Agius ranije je već odbio zahtjev Mladićevih zastupnika za izuzeće sudaca, kao i da su bespredmetne tvrdnje da su suci Žalbenog vijeća – koje nije ni određeno jer nije ni počeo taj postupak – pristrane.

Raspravno vijeće danas je podsjetilo i da je, početkom srpnja, naglasilo da je uloga sudskih pravnih suradnika isključivo da pružaju pomoć sucima, a da ''donošenje odluka ostaje potpuno u nadležnosti sudaca''.

Poslije današnje odluke sudac, do kraja procesa generalu Mladiću ostaje da Optužba i Obrana do 25. listopada ulože završne pisane podneske, te da, potom, od 5. do 15. prosinca održe završne riječi.

Kopirati
Drag cursor here to close