Katastrofa

Gume u Salakovcu još gore - dišu li mještani?!

Požar je izbio u srijedu 15. studenog što je dovelo do toga da Salakovcu i mjestima u okolici sjeverno od Mostara prijeti ekološka katastrofa zbog zagađenja zraka i mogućnosti zagađenja vode.
Vijesti / Flash | 18. 11. 2023. u 09:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jučer su zabilježene dvije intervencije mostarskih vatrogasaca na već postojećem požara na deponiji starih guma u Salakovcu.

''Od 10 do 11:45 sati, gašenje već postojećeg požara na deponiji starih guma u Salakovcu te od
d 19:50 do 22:50 sati, gašenje deponije guma u Salakovcu'', navedeno je u izvještaju Civilne zaštite Hercegovačko – neretvanske županije.

Naime, požar je izbio u srijedu 15. studenog što je dovelo do toga da Salakovcu i mjestima u okolici sjeverno od Mostara prijeti ekološka katastrofa zbog zagađenja zraka i mogućnosti zagađenja vode.

Vatrogasci ga ne mogu ugasiti jer im vlasnik deponije guma ne dozvoljava da gume naspu pijeskom, što je jedini način gašenja požara na gumama.

Obzirom da je direktno ugažen život i sigurnost stanovnika ovog područja, postavlja se pitanje kako i zašto vatrogasci ne mogu/smiju uraditi svoj posao. Je li došlo do pogreške u procjeni, tko snosi odgovornost za nemogućnost gašenja požara te kako će i od koga biti sankcioniran vlasnik objekta gdje se nalazi deponija guma?

''Požar guma treba danima gasiti jer je velika goriva materija. Odmah u startu smo osigurali da se požar ne proširi. U neposrednoj blizini ima veća deponija koju dijeli zid i mi smo osigurali da se taj požar ne proširi i ne uhvati drugi dio deponije'', rekao je ranije za Bljesak.info Petar Jurić, zapovjednik Profesionalne vatrogasne postrojbe Grada Mostara.

Kako je riječ o privatnoj deponiji, vatrogasci su kaže imali pristup ali samo da požar stave pod kontrolu, no zatražili su dodatne mehanizacije od Civilne zaštite kako bi se požar u konačnici i ugasio.

Istovremeno, građani od nadležnih službi civilnih zaštita, kao i odgovornih ministarstva i zavoda nisu dobili preporuke i upozorenja na zagađenje zraka, te kako se ponašati tijekom zagađenja. 

Ranije su nas kontaktirali i mještani zabrinuti za svoju sigurnost, navode kako su djeca počela kašljati iz kuće se ne izlazi, smrad je nesnosan, te apeliraju na isntitucije da rade svoj posao.

''Nije nam jasno kako netko ne može dozvoliti vatrogascima da rade svoj posao. Životi ljudi su ugroženi, ako već vlasnik ne da, nek zovu asistenciju policije. Ovo nema smisla, ovo je ekološka katastrofa. Da ne spominjem izvorište Salakovac, potrovat ćemo se'', rekao nam je mještanin.

 

Kopirati
Drag cursor here to close