Razmatrati će se

Gudeljević: Inicijativa za uvođenje talijanskog jezika u redovni školski plan

Ministrica Gudeljević je naglasila da će inicijativu o uvođenju talijanskog jezika u nastavni proces proslijediti svim obrazovnim razinama na razmatranje.
Vijesti / Flash | 28. 07. 2021. u 16:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministrica Ankica Gudeljević primila je u nastupni posjet veleposlanika Republike Italije u BiH Marca di Ruzza.

Na početku sastanka ministrica Gudeljević je poželjela dobrodošlicu novoimenovanom veleposlaniku Italije u BiH a sugovornici su istakli suradnju koja je uspješna u mnogim oblastima iz nadležnosti Ministarstva.

Ministrica je zahvalila na suradnji i prenesenom iskustvu kada je riječ o borbi protiv COVID 19 kao i na pomoći liječnika iz Italije što je u trenutku njihova dolaska u BiH bilo veoma dragocjeno.

Razgovaralo se i o socijalnom osiguranju. Radi zastarjelosti preuzete Konvencije o socijalnom osiguranju, prevaziđeni su realni temelji za primjenu većine odredbi pomenute konvencije i u tom smislu je zaključeno da je neophodno početi proces pregovaranja u vezi zaključivanja novog sporazuma o socijalnom osiguranju između dvije zemlje.

Istaknuta je uspjepšna implementacija Sporazuma o suradnji u oblasti obrazovanja, kulture i sporta između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Italije koji je stupio na snagu 2015. godine.

Veleposlanik Marco di Ruzza je zahvalio na podršci BiH da Venecija i njena Laguna ostanu na Listi svjetske baštine UNESCO-a.

Di Ruzza je informirao ministricu Gudeljević da je Italija oformila grupu (Task Force) koja ima za cilj da se bavi zaštitom kulturnih dobara od rizika od prirodnih katastrofa a u čijem sastavu su i predstavnici Karabinjera. Najavio je dolazak u BiH i predsatavljanje rada i mogućnosti suradnje u ovoj oblasti u saradnji s MCP BiH.

Kada je u pitanju oblast mobilnosti i mladih, između Bosne i Hercegovine i Republike Italije, trenutno u proceduri nema ugovora o saradnji, te je zaključeno da se razmotri iniciranje zaključivanja jednog sporzuma iz ove oblasti u cilju razmjene informacija i mišljenja vezanih za pitanja mladih, istraživanja, izrade propisa i povezivanje omladinskih organizacija dviju država i drugih, a s ciljem unapređenja obostranih odnosa i jačanja saradnje u oblasti mladih između dvije države.

Jedna od tema razgovora bila je i uvođenje italijanskog jezika u redovni školski plan rada. Ministrica Gudeljević je naglasila da će inicijativu o uvođenju talijanskog jezika u nastavni proces proslijediti svim obrazovnim razinama na razmatranje. Inicirala je i pokretanje aktivnosti u cilju suradnje institucija posebno u oblasti istraživanja suradnje znanstvenih institucija posebice u oblasti novih tehnologija, priopćeno je iz MCPBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close