Sport i politika

Guardiola pozvao međunarodnu zajednicu da podrži nezavisnost Katalonije

Vijesti / Flash | 11. 06. 2017. u 12:34 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Menadžer Manchester Cityja Pep Guardiola i bivši trener Barcelone pozvao je međunarodnu zajednicu da podrži referendum o nezavisnosti Katalonije, koji vlada Španjolske smatra nelegalnim-

Guardila je pred nekoliko tisuća pristalica nezavisnosti Katalonije okupljenih u centru Barcelone, pročitao manifest kojim poziva demokracije u Europi i širom svijeta da budu uz tu pokrajinu jer, kako je kazao "branimo naša prava na slobodu, političko izražavanje i pravo na glas".

Usprkos protivljenju španjolske vlade i oprečnim presudama Ustavnog suda Španjolske, čelnik pokrajinske vlasti Katalonije Carles Puigdemont rekao je u petak da će se referendum o nezavisnost te pokrajine na sjeveroistoku Španjolske održati 1. listopada, javlja Anadolija.

Konzervativna vlada Mariana Rajoyja uvijek je isticala da se takav referendum neće održati, dajući do znanja da će poduzeti preventivne mjere u tom smislu.

U Kataloniji je 9. studenog 2014. godine održan referendum kojeg je španjolski Ustavni sud poništio, a na birališta je izašlo 37,2 posto Katalonaca. Više od 80 posto njih izjasnilo se da želi Kataloniju kao nezavisnu državu.

Kopirati
Drag cursor here to close