Medicinsko zbirnjavanje

GSS vježbao u Blagaju

Vijesti / Flash | 11. 09. 2016. u 10:43 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gorska služba spašavanja Federacije Bosne i Hercegovine (GSS FBiH) izvela je jučer u Eko centru Blagaju vježbu medicinskog zbrinjavanja, spašavanja i transporta ozlijeđenog iz ferate, priopćeno je.

U vježbi “Zajedno 2016” je sudjelovalo 76 spasitelja iz 9 Stanica u sastavu GSS FBiH.

Simulacija složene operacije zbrinjavanja, spašavanja i transporta ozlijeđenog zahtijevala je dobro planiranje, sigurnu provedbu akcije i uspješnu koordinaciju rada gorskih spasioca.

Pripadnici GSS FBiH su medicinski zbrinuli ozlijeđenu osobu i na pravcu njenog transporta osigurali i postavili sidrišta, priječnice, međuosiguranja i osiguranja potrebna za sigurnu realizaciju transporta i vježbe u cjelini.

Vježbom je provjerena spremnost i obučenosti pripadnika GSS FBiH, koordinacija između sudionika vježbe, funkcioniranje i uspostavljanje veza u akcijama spašavanja, a provjeren je i dio opreme s kojom raspolažu Stanice i GSS FBiH. Prema iskustvima iz ove vježbe stvorene su pretpostavke za izradu standardnih operativnih procedura (SOP) za djelovanje GSS FBiH.

Vježbi su prisustvovali predstavnici Civilne zaštite i EUFOR-a, a njenu realizaciju su pomogli Omladinski klub “Novi val” iz Blagaja i Crveni križ Grada Mostara.

Kopirati
Drag cursor here to close