Zahtjevna akcija

GSS-ovac o spašavanju Hrvatice na Veležu: ''Bila je mala točkica na masivnom Veležu''

''Kad smo je vidjeli, ona je doslovno bila crvena točkica. Nije nam bilo svejedno. Tako zahtjevne akcije vježbe nismo imali'', rekao je Burić te potvrdio da u 20 godina nije doživi takvo spašavanje.
Vijesti / Flash | 30. 05. 2023. u 08:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

O dramatičnoj akciji spašavanja hrvatske planinarke iz Zagreba (62) koja je pala i udarila u stijenu na Veležu kod Mostara te 12 sati visjela s litice, za Dnevnik RTL-a je komentirao GSS-ovac iz Mostara Amer Burić koji je sudjelovao u akciji.

Tvrdi da je sreća u nesreći bila je ta što je njihov tim tog jutra imao vježbe, te su bili na okupu.

''Potrefilo se, imali smo taj dan internu vježbu i bili smo u lokalitetu Ruišta. Ali u trenutku kad smo dobili poziv, nismo imali opremu za tako zahtjevno spašavanje. Morali smo ići po nju'', rekao je Burić.

Za stijenu na Velež kaže da je "gromada".

''Kad smo je vidjeli, ona je doslovno bila crvena točkica. Nije nam bilo svejedno. Tako zahtjevne akcije vježbe nismo imali'', rekao je Burić te potvrdio da u 20 godina nije doživi takvo spašavanje, prenosi 24sata.hr.

'Najviše smo se bojali da ne počne grmjeti i sijevati...'

Stigla su i dva helikoptera, ali spasioci nisu mogli na stijenu dok su helikopteri u blizini kako se stijene ne bi obrušavale na njih.

''Relativno smo kasno ušli u stijenu, oko šest sati smo bili kod nje: Trebalo nam je pet sati za to. Možda smo mogli i prije stići, ali to je bilo nemoguće jer je i helikopter nadlijetao pokušavali su spustili vitlo, ali i to je bilo nemoguće'', rekao je.

Prvi čovjek kod unesrećene stigao je oko šest sati, bila je u relativno potresenom stanu.

''Imala je jake bolove u grudnom košu, boljela ju je noga'', kaže Burić.

Spasioci su se najviše bojali grmljavine i sijevanja, imali su puno sajli, a u akciju je stiglo 99 spasitelja. Na samoj stijeni bilo je njih desetak.

''Nije moglo biti više spasitelja na stijeni jer su sidrišta jako mala, kao i police na stijeni na kojima smo bili. Najviše smo se bojali da ne počne grmjeti i sijevati jer smo imali sajle koje privlače gromove'', rekao je Burić.

Svjesna je i izvan životne opasnosti

Žena je zadobila teške tjelesne ozljede.

''Utvrđene su povrede grudnog koša, serijski prijelom rebara, pneumotoraks. Pacijentica je adekvatno tretirana. Ona je stabilno, svjesna i izvan životne opasnosti'', rekao je Zlatko Guzin, ravnatelj Regionalne bolnice Safet Mujić za Novu TV.

Mogla je lako izgubiti i glavu jer riječ je o jednoj od najzahtjevnijih staza.

''Nesreće se događaju neiskusnima ili najiskusnijima. Oni neiskusni podcijene planinu jer nemaju iskustvo koje im treba za siguran boravak, dok ovi najiskusniji precijene sebe. Postanu imuni na opasnost i onda se u neko vrijeme opuste. Na nama je da podižemo tu svijest'', objasnio je Josip Drmać, predsjednik Hrvatskog planinarskog društva Prenj.

Kopirati
Drag cursor here to close