Vježbanje

GSS održao trening kamp na Boračkom jezeru

Održan je trening kamp članova Gorske Službe Spašavanja - stanice Sarajevo na lokalitetu prirodnog parka Boračko jezero
Vijesti / Flash | 28. 08. 2018. u 15:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Proteklog vikenda, u periodu od 24. - 26.8.2018. godine održan je trening kamp članova Gorske Službe Spašavanja - stanice Sarajevo na lokalitetu prirodnog parka Boračko jezero.

U suradnji sa GSS stanicama Gorske službe spašavanja Federacije BiH, GSS stanica Visoko i GSS stanica Mostar, prezentirana je, a potom i realizirana edukacija iz oblasti spašavanja na brzim vodama, kao i trening „skipanja“ raft čamaca za članove koji su već položili ispit za SRT – Rescue3, za spasioca tehničara za spašavanje na brzim vodama.

Foto: GSS Sarajevo / Noćni zaron

Naši članovi su imali priliku da osjete snagu vode i kompleksnost samog procesa spašavanja unesrećenog iz brzih planinskih rijeka. U ostatku dana uživali smo u raftingu i u ljepotama rijeka Neretve i Rakitnice.

U večernjim satima ekipa GSS stanice Sarajevo i Visoko su napravile noćni zaron na Boračkom jezeru pri kojem su realizirane metode pretrage dna jezera za eventualne potrebe za koje se iz GSS nadaju da ih neće biti.

Ostatak noći spasioci su iskoristili da razmijene razna bogata iskustva svih članova kroz razne ekspedicije i pohode, kao i akcije spašavanja u kojima su sudjelovali.

Foto: GSS Sarajevo / Vježba u okviru kampa

''Ovom prilikom želimo se zahvaliti svim spasiocima i članovima GSS stanica Sarajevo, Visoko i Mostar koji su prisustvovali edukaciji, kao i članovima stanice Konjic koji su nam došli u posjetu, ali su zbog već ranije preuzetih obaveza bili spriječeni da nam se pridruže. Posebnu zahvalu dugujemo Instruktoru Prelić Mehmedu iz stanice Visoko kao i Tiganj Ersanu koji su uspješno realizirali ovu edukaciju za nove članove sekcije za spašavanje na vodi i pod vodom, kao i redovan trening SRT spasilaca GSS stanice Sarajevo.

Na kraju riječi hvale upućujemo Kantonalnoj upravi civilne zaštite KS, direktoru Džihić Samiru na razumijevanju, podršci i svjesnosti o važnosti ovakvih obuka za sistem zaštite i spašavanja, također zahvaljujemo i pomoćniku direktora KUCZ  Medić Mirsadu, koji je organizirao i ustupio opremu za spašavanje i čamce za rafting, a sve u cilju dobre organizacije i usavršavanja ljudstva u sustavu zaštite i spašavanja građana Kantona Sarajevo i šire'', navodi se u priopćenju GSS-a Sarajevo.

Foto: GSS Sarajevo / Sudionici kampa
Kopirati
Drag cursor here to close