Park prirode Rujište

GSS Mostar započeo realizaciju projekta "Aquawell"

Glavni cilj projekta je da se uradi popis samovodnih jedinica za sakupljanje vode gdje kreće plan za rekonstrukciju svih dijelova i njihova dugotrajna zaštita.
Vijesti / Flash | 22. 11. 2023. u 11:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Projekt "AquaWell" je značajan za lokaciju Park prirode Rujište, a isti se ogleda u sanaciji, rekonstrukciji i markiranju (označavanju) lokacija samovodnih jedinica (čatrnja), s ciljem boljeg upravljanja vodnim resursima, zaštite šumskog pojasa i povećanja kvaliteta vode.

Foto: PR / GSS Mostar započeo realizaciju projekta Aquawell

Glavni cilj projekta je da se uradi popis samovodnih jedinica za sakupljanje vode gdje kreće plan za rekonstrukciju svih dijelova i njihova dugotrajna zaštita s ciljem podizanja svijesti o zaštiti okoliša, razumijevanju lokalne zajednice o važnosti održivog upravljanja vodom i njihove uloge u tom procesu kao i smanjenje incidencije bolesti povezanih s vodom kao rezultat bolje higijene i čišćeg vodosnabdijevanja.

Foto: PR / GSS Mostar započeo realizaciju projekta Aquawell

Ciljna grupa u ovom projektu su stanovnici sa ruralnog dijela Rujišta, uključujući i posjetitelje iz Grada Mostara, kao i drugih gradova u okolini. Najviše koristi od sanacije će pored stanovništva imati populacija koja svoje slobodno vrijeme kroz različite aktivnosti provodi u prirodi. U narednom periodu nam je cilj smanjenje zavisnosti zajednice od nestabilnog izvora vode, kao što su udaljeni izvori, čime se povećava njihova otpornost na suše i promjena u okruženju.

Foto: PR / GSS Mostar započeo realizaciju projekta Aquawell

Projekt "AquaWell" financira Grad Mostar, a implementira Gorska služba spašavanja-Stanica Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close