Bošnjaci u Srpskoj

Groblja idu pred sud u Strasbourg

Vijesti / Flash | 25. 09. 2014. u 13:23 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a Mujo Hadžiomeroivć izjavio je danas kako će taj klub iskoristiti sve mogućnosti pravne borbe, pa i u Sudu u Strasbourgu, iako je Ustavni sud BiH donio odluku da je Zakon o grobljima i pogrebnoj djelatnosti u RS-u u skladu s Ustavom BiH.

''Žao mi je da je takva odluka donesena na našu apelaciju i mislim da su suci imali više političkog sluha, nego prema građanima i njihovim problemima, odnosno povratnicima u RS'', rekao je Hadžiomerović u izjavi za Agenciju Fena.

Ističe da ne stoje tvrdnje predsjednika Narodne skupštine RS-a Igora Radojičića da taj sporni zakon “nije na snazi”, ističući da je lokalna vlast u Višegradu donijela odluku po tom zakonu i naredila brisanje riječi “genocid” sa spomenika u lokalnom mezarju.

''Da zakon nije bio na snazi, oni to ne bi mogli uraditi i samim tim se demantiraju Radojičićeve tvrdnje da zakon nije na snazi'', dodao je Hadžiomerović.

Ističe da je zakon neprihvatljiv jer omogućava lokalnim zajednicama da kontroliraju što piše na nišanima u mezarjima na području RS-a.

''Vjerojatno ćemo tražiti pravdu i na višim pravosudnim instancama, poput suda u Strasbourgu'', kazao je Hadžiomerović.

Kopirati
Drag cursor here to close