Aktiviran Copernicus

Grčka poslala dva zrakoplova za gašenje požara u Albaniji

Vijesti / Flash | 04. 08. 2017. u 12:09 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grčka je u četvrtak poslijepodne u Albaniju poslala dvije letjelice za gašenje požara, kao odgovor na molbu koju je albanski ministar vanjskih poslova Ditmir Bushati uputio zemljama članicama EU za pomoć u borbi protiv ogromnih šumskih požara.

Izvori iz ministarstva vanjskih poslova za ATA-u su potvrdili da su se dvije grčke letjelice pridružile operaciji gašenja požara na jugu Albanije.

''Mi smo u kontaktu s Centrom za upravljanje kriznim situacijama u Grčkoj i oni su potvrdili da su dva kanadera poslata u akciju kao odgovor na molbu albanske strane za pomoć u gašenju požara na jugu zemlje. Kako se navodi u priopćenju za medije glavnog tajnika ovog centra, dvije letjelice su krenule s Krfa u 15.19 i 17.40 sati'', kazali su izvori iz albanskog ministarstva vanjskih poslova.

Ove grčke letjelice sudjeluju u gašenju požara u Dukatu u Vlorskom okrugu. Operaciju vodi čelnik albanske službe za civilnu zaštitu Shemsi Premçi.

U međuvremenu, ured za odnose s javnošću Delegacije EU u Tirani priopćio je da je Albanija aktivirala na cijeloj svojoj teritoriji program Europske unije pod nazivom Copernicus, radi podrške ovim operacijama na terenu.

''Ovo je korak naprijed za Službu civilne zaštite u ovoj zemlji i za njenu integraciju s mehanizmima Evropskog sistema za hitne slučajeve'', navodi se u reakcijama EU na Facebooku.

Na području Tirane, Vlore, Debra, Elbasana i Berata aktivno je 25 požara.

Kopirati
Drag cursor here to close