U sezoni

Granični prijelazi u Čapljini, Neumu i Posušju otvoreni za međunarodni promet

Kada je u pitanju južni i zapadni dio države, dobra vijest stiže za putnike koji u RH idu preko Čapljine, Neuma i Posušja.
Vijesti / Flash | 06. 07. 2021. u 21:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Bljesak.info / GP Gabela Polje

Na sjednici Mješovitog povjerenstva za praćenje provedbe Ugovora između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine o graničnim prijelazima donesene su odluke o prekategorizaciji graničnih prijelaza za pogranični promet u međunarodne granične prijelaze te produžetak radnog vremena pojedinih graničnih prijelaza, te su zahtjevi uvaženi.

Kada je u pitanju južni i zapadni dio države, dobra vijest stiže za putnike koji u RH idu preko Čapljine, Neuma i Posušja.

Naime, za vrijeme trajanja turističke sezone, privremeno su prekategorizirani granični prijelazi za pogranični promet Jovića Most-Čitluk i Slivno-Drinovačko Brdo u međunarodne

Također, privremeno su prekategorizirani granični prijelazi za pogranični promet Gabela Polje I – Gabela, Slano-Orahov Do i Imotica - Duži u granične prijelaze za međunarodni promet putnika.

Navedene Odluke o privremenoj prekategorizaciji graničnih prijelaza donesene su na rok od 3 mjeseca odnosno do održavanja iduće sjednice Povjerenstva, osim za granične prijelaze Slivno i Jovića Most kod kojih se privremena prekategorizacija odnosi za vrijeme trajanja turističke sezone, odnosno od 12. srpnja do 12. rujna 2021. godine.

Također, Mješovito povjerenstvo je podržalo inicijativu da se prekategorizira i GP Vukov Klanac-Radež kada se stvore infrastrukturni uvjeti.

MUP RH: Državljani BiH mogu ući u Hrvatsku do 12 sati bez testa

Državljani Bosne i Hercegovine mogu ulaziti u Republiku Hrvatsku do 12 sati bez zadovoljavanja epidemioloških uvjeta, potvrđeno je za Bljesak.info iz Ministarstva unutarnjih poslova RH.

Takva odluka, naveli su, donesena je na temelju ''Odluke o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza RH'' i ''Preporuke Vijeća (EU) 2020/912 o privremenom ograničenju neobveznih putovanja u EU i mogućem ukidanju takovog ograničenja''.

Iz MUP-a RH podsjećaju kako je ''u slučaju prekoračenja boravka od 12 sati putnicima će automatski biti određena samoizolacija''.

Podsjećamo, za ulazak u Hrvatsku građanima Bosne i Hercegovine do 1. srpnja, uz potvrde, bio je potreban i opravdan razlog za ulazak u zemlju. Odlukom Stožera civilne zaštite RH državljanima trećih zemalja, među kojima je i BiH, razlog za ulazak u zemlju nije potreban.

I dalje je na snazi odluka kojom se za ulazak u Hrvatsku potreban negativan PCR ili antigenski test, potvrda o cijepljenju ili o preboljenju koronavirusa.

Kopirati
Drag cursor here to close