Pas Maverick

Granična policija na mostarskom aerodromu dobila psa kakvog nema u BiH

Belgijski ovčar Maverick i vodič pasa policijski službenik Leo Zovko prošli su tromjesečnu obuku u specijaliziranom centru u Cannesu Ecluseu pod pokroviteljstvom Ureda za unutarnju sigurnost pri Veleposlanstvu Francuske u BiH
Vijesti / Flash | 14. 12. 2017. u 13:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zoran Galić, direktor Granične policije BiH, danas je primio Jean-Françoisa Caparosa, atašea za unutarnju sigurnost pri Veleposlanstvu Francuske u BiH, kojem je ovo prva posjeta GPBiH.

Foto: PR / Sastanak u Uredu direktora

Direktor Galić predstavio je organizaciju, funkcioniranje i aktivnosti GPBiH. Bilo je riječi o suradnji i modalitetima njenog daljnjeg unaprjeđenja. Direktor Galić zahvalio je atašeu na podršci Veleposlanstvu Francuske u BiH uključujući i donaciju službenog psa za traženje i otkrivanje narkotika i novčanica, dijela opreme i specijalističku obuku za vodiča.

Ispred zgrade Glavnog ureda GPBiH upriličena je primopredaja donacije psa.

Fahrudin Ibrić, načelnik Terenskog ureda za aerodrome GPBiH, istaknuo je značaj donacije za Jedinicu granične policije Aerodrom Mostar, posebno zbog činjenice da je riječ o prvom psu u BiH koji otkriva novčanice. Dodao je da je podrška Međunarodnom aerodromu Mostar bitna i zbog činjenice da se u 2018. godini očekuje značajno povećanje prometa uvođenjem novih redovnih linija.

Prethodno su belgijski ovčar Maverick i vodič pasa policijski službenik Leo Zovko prošli tromjesečnu obuku u specijaliziranom centru u Cannesu Ecluseu pod pokroviteljstvom Ureda za unutarnju sigurnost pri Veleposlanstvu Francuske u BiH, u suradnji s francuskom Međuministarskom agencijom za borbu protiv droga i ovisnosti (MILDECA).

Foto: PR / Vodiči i službeni psi GPBiH

Trinaestomjesečni  Maverick od 15.12.2017 bit će dio tima na Međunarodnom aerodromu Mostar čiji je zadatak sprječavanje krijumčarenja narkotika, otkrivanje novčanica i eksplozivnih naprava, te svih drugih oblika prekograničnog kriminala.

Ataše Caparos istaknuo je izuzetnu suradnju s GPBiH, posebno u razmjeni informacija i otkrivanju krivotvorenih dokumenata, kao i da je ponosan što je Francuska u mogućnosti doprinijeti sigurnosti granice BiH. Naglasio je da je od instruktora specijalističkog centra za obuku informiran da su Leo i Maverick bili izuzetni polaznici, te da je pas dobio i Zlatnu medalju za najboljeg tragača. Dodao je da će Veleposlanstvo Francuske  u BiH u skladu s mogućnostima i dalje podržavati rad i operativno jačanje GPBiH.

Primopredaji psa u Sarajevu prisustvovali su zapovjednik Jedinice granične policije Aerodroma Sarajevo Munib Čorbić, zapovjednica JGP Aerodrom Mostar Viktorija Damjanović, vodič Leo Zovko, kao i prevoditelj u Uredu za unutarnju sigurnost pri Veleposlanstvu Francuske u BiH Nisveta Hadžić.

Video: Maverick i policija
Kopirati
Drag cursor here to close