Propaganda

Granatirali Sjevernu Koreju SD karticama i USB-ovima

Vijesti / Flash | 27. 05. 2016. u 10:47 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bespilotne letjelice bacaju SD kartice i USB stickove na teritoriju Sjeverne Koreje, sa zabavnim sadržajem i informacijama za stanovnike ove izolirane zemlje, izjavio je sjevernokorejski aktivist koji je pobjegao iz države.

Kako prenosi Al Jazeeera, Jung Gwang-il, osnivač grupe No Chain, dodao je kako su dronovi isporučivali sadržaj od 2015. godine, a on je uključivao zapadne i južnokorejske filmove, serije, glazbu i internet pristup Wikipediji.

O korištenju dronova dugo se raspravljalo među aktivistima Sjeverne Koreje, ali ovo je prvi put da je jedna grupa priznala da ih tajno koristi za isporuke u zemlji.

"Imam veliku nadu u ove USB stickove. Mislim da ovo ima moć da donese slobodu mojoj zemlji", rekao je Jung, držeći USB dok je govorio na Oslo Freedom Forumu.

No Chain i Human Rights Foundation tajno su isporučili više od 1.000 SD kartica i USB stickova putem hexacopter dronova.

Grupa ne želi otkriti iz kojih zemalja su oni lansirani i gdje bacaju materijal, navodeći sigurnosne razloge.

"Režim ne dozvoljava sapunice, holivudske filmove, K-pop. Za reputaciju snažnih tirana mnogo se plaše crtanih filmova i TV programa", rekao je Thor Halvorssen, predsjednik Human Rights Foundation.

Desetljećima se pokušavalo stanovnicima Sjeverne Koreje isporučiti informacije, ali radijski programi ne mogu uhvatiti frekvenciju.

Baloni koji nose pamflete i USB stickove puštani su uz nadu da će ih vjetrovi odnijeti u Sjevernu Koreju.

Često se oni vrate u Južnu Koreju, a i lako ih je uočiti, pa budu namjerno oboreni.

Kopirati
Drag cursor here to close