Podnošenje zahtjeva

Gradonačelnici traže ukidanje županija

Vijesti / Flash | 20. 03. 2017. u 18:19 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradonačelnik Grada Tuzla Jasmin Imamović, te načelnici općina Gračanica Nusret Helić, Gradačaca Edis Dervišagić, Živinica Samir Kamenjaković i Kalesija Sead Džafić, stava su da je potrebno ukidanje županija, odnosno izvršne, zakonodavne i sudske županijske vlasti.

To je zaključeno na današnjem sastanku u Gradskoj upravi Grada Tuzla, a spomenuti načelnici općina zajedno s gradonačelnikom Tuzle u obraćanju novinarima poslali zajedničku poruku, da su u kampanji za izmjene Ustava FBiH, koja bi trebala u sljedećem razdoblju rezultirati i inicijativom za ukidanje županija, a koja bi u konačnici, na jesen, trebala biti upućena Federalnom parlamentu.

Oni predlažu da se zakonodavna, izvršna i sudska vlast županija ukinu, da se nadležnosti podijele između Federacije, gradova i općina, a da županije ostanu kao teritorije, odnosno da imaju svoje predstavnike na federalnom nivou.

''Unutar FBiH imamo 10 država koje imaju zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, potroše ogromne novce, imamo 11 premijera, 142 ministra, 142 tajnika ministarstava, na stotine zastupnika i savjetnika, to ne može izdržati ekonomija ove zemlje'', izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, dodavši da gradovi i općine FBiH zbog županija primaju samo 8,5 posto od PDV-a i drugih prihoda, dok u RS-u općine prime 24,5 posto sredstava.

Načelnik Općine Gračanica Nusret Helić ističe da bi se ukidanjem županija proračun općina povećao za tri puta, što znači ekonomsko jačanje, i velike uštede, tvrdeći da je snaga s kojom raspolažu načelnici, garancija da se može doći do službene inicijative, koja bi trebala u sljedećem razdoblju ići prema Federalnom parlamentu.

Inicijativu o ukidanju županija, čiji je autor gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, podržao je i načelnik općine Kalesija Sead Džafić, koji je na proteklim lokalnim izborima dobio povjerenje građana kao neovisni kandidat, a on tvrdi da je obavio razgovor s ostalim nezavisnim načelnicima općina u FBiH, te da očekuje njihovu podršku.

Gradonačelnik Tuzle i načelnici Gračanice, Gradačca i Živinica kadrovi su SDP-a, tvrde da očekuju podršku ostalih kolega načelnika ove političke opcije, a pozivaju sve ostale načelnike i gradonačelnike FBiH, bez obzira na političku pripadnost, da se pridruže ovoj inicijativi.

Kopirati
Drag cursor here to close