Apel

Građevinski radnici svakodnevno izloženi opasnosti

''Nažalost svjedočimo sve češćim ozljedama radnika na radilištima naročito u sektoru građevinarstva i to najčešće sa smrtnim ishodima. Ova pojava ukazuje da rad u građevinarstvu nije potpuno organiziran u skladu s pozitivnim zakonskim propisima''
Vijesti / Flash | 06. 08. 2021. u 12:39 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Samostalni sindikat građevinarstva i industrije građevinskog materijala BiH je apelirao na nadležne institucije da se aktivno uključe u rješavanje problema s kojima se suočavaju građevinski radnici, jer su svakodnevno izloženi opasnosti obavljajući svoje radne zadatke, kako bi sebi i svojim obiteljima osigurali uvjete za egzistenciju.

Iz ovog sindikata uputili su sućut obitelji nastradalog radnika, koji je nažalost izgubio život obavljajući poslove na radilištu Koridora Vc na području Općine Hadžići.

''Nažalost svjedočimo sve češćim ozljedama radnika na radilištima naročito u sektoru građevinarstva i to najčešće sa smrtnim ishodima. Ova pojava ukazuje da rad u građevinarstvu nije potpuno organiziran u skladu s pozitivnim zakonskim propisima, te da se nisu poduzele potrebne preventivne mjere kako to nalaže Zakon o zaštiti na radu. Ukazujemo na veliku odgovornost poslodavaca ali i nadležnih inspekcija koje nedovoljno kontroliraju organizaciju rada i uvjete pod kojima se rad organizira u sektoru građevinarstva'' - navode iz Sindikata građavinarstva.

Podsjećaju da su ranije uputili apel nadležnim institucijama i poslodavcima iz sektora građevinarstva da poduzmu mjere i radnje u cilju zaštite radnika od visokih temperatura. Iako temperature zraka dostižu 40 stepeni i više, kako dodaju iz granskog sindikata, svjedočimo da radnici u građevinarstvu rade na otvorenom bez adekvatne zaštite i to bez obustave rada i u najtoplijem dijelu dana, da nemaju adekvatna sredstva i opremu za ličnu zaštitu na radu, da radilišta nisu dovoljno osigurana i drugo.

''Krajnje je vrijeme da odgovorni, poslodavci i nadležne ustanove, poduzmu potrebne mjere i radnje kako bi se preventivno djelovalo i spriječile ovakve i slične tragedije'' - priopćeno je iz Samostalnog sindikata građevinarstva i industrije građevinskog materijala BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close