Udar hladnog vala

Građanima preporučeno da zbog najavljenog nevremena pripreme zalihe hrane, vode i lijekova

Vijesti / Flash | 16. 01. 2016. u 18:44 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog upozorenja Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju da se tijekom sljedećih dana očekuju nepovoljni vremenski uvjeti, Institut za javno zdravlje Crne Gore (IJZ) izdao je preporuku građanima da pripreme najosnovnije rezerve hrane, pitke vode i lijekova, javlja agencija Anadolija.

Kako je priopćeno iz Instituta za javno zdravlje, u tijekom nepovoljnih vremenskih uvjeta kao što su jaka kiša, snijeg i udar hladnog vala koji mogu izazvati poplave, zdravlje svih kategorija stanovništva može biti ugroženo, a neke kategorije stanovništva su pod većim rizikom kao što su djeca, starije osobe, kronični bolesnici, osobe koje rade na otvorenom, osobe pod utjecajem alkohola i beskućnici.

"Potrebno je pratiti informativne emisije i vremensku prognozu na radiju i televiziji, kao i eventualna upozorenja od nadležnih službi kao bi se u skladu s tim provele aktivnosti. Kronični bolesnici trebaju osigurati nužne zalihe lijekova, a također treba pratiti preporuke nadležnih službi o cjepivu protiv gripe. Izlaganje nepovoljnim vremenskim prilikama utječe na cijeli organizam, a naročito na kardiovaskularni i respiratorni sustav pa stoga treba izbjegavati izlaganje nepovoljnim vremenskim uvjetima i boravak na hladnom vremenu", navedeno je iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Prema njihovim upozorenjima, voda za piće može biti zagađena u područjima sklonim plavljenju, pa se zbog toga preporučuje da u slučaju pojave zamućanja ili promjene boje, voda ne koristi za piće, pripremanje hrane i osobnu higijenu, dok se ne ispita da je sigurna za konzumaciju.

Za sve kategorije stanovništva se preporučuje da održavaju socijalne kontakte, a naročito za starije osobe.

"Za starije od 65 godina se preporučuje da budu u svakodnevnom kontaktu s obitelji ili socijalnim službama kako bi imali pomoć u obavljanju različitih aktivnosti, pa i najednostavnijih zadataka kao što su kupovina, dostava hrane kući i slično, kako bi se smanjio zdravstveni rizik uslijed izlaganja nepovoljnim vremenskim prilikama", preporuke su Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Kopirati
Drag cursor here to close