izuzetna zainteresiranost

Građani zainteresirani za sudjelovanje u kreiranju zakona

Vijesti / Flash | 20. 05. 2016. u 18:19 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od službenog pokretanja središnje aplikacije za savjetovanje sa zainteresiranom javnošću 'e-konzultacija' 20. travnja, za sudjelovanje u izradi zakona i drugih propisa registriralo se 378 korisnika za 23 državne institucije, kazala je Feni glasnogovornica Ministarstva pravde BiH Marina Bakić.

Istaknula je da iz dana u dan sve više registriranih korisnika, a osim pojedinaca u proces konzultacija uključuju se predstavnici akademske zajednice, privatnog sektora, organizacija civilnog društva...

''U ovom kratkom razdoblju aplikacija je zaživjela kroz provođenje konzultacija za pet zakona i podzakonskih akata'', kaže Bakić.

Ministarstvo pravde BiH provelo je konzultacije za Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o upravi, Zakona o udruženjima i fondacijama te Pravilima za konzultacije u izradi pravnih propisa, a za sudjelovanje u njihovoj izradi registriralo se 80 korisnika.

Bakić naglašava da su građani za ovo kratko vrijeme pokazali izuzetnu zainteresiranost za sudjelovanje u kreiranju zakona.

''Budući da su završene konzultacije za izmjene Zakona o udruženjima i fondacijama, mogu reći da smo dobili korisne prijedloge i komentare, kako fizičkih tako i pravnih osoba. Posebno nam je drago što su se u proces konzultacija uključili predstavnici udruženja i fondacija, kojih se zakon direktno tiče, a što će svakako doprinijeti da dobijemo kvalitetan i provodiv propis'', navela je Bakić.

Dodaje da je važno istaknuti da se za sve provedene konzultacije pripremaju i objavljuju izvještaji iz kojih se vidi što je od predloženih komentara prihvaćeno, a što ne, s potrebnim obrazloženjima.

Bakić kaže da je iz navedenih podataka vidljivo da je sistem 'e-konzultacija' zaživio, te da je prihvaćen od građana i državnih organa kao mehanizam za podizanje nivoa transparentnosti rada državnih institucija, te uključivanje građana u procese donošenja odluka.

U narednom razdoblju prioritet je unapređenje sustava 'e-konzultacija', promocija i obuka o korištenju web platforme, da bi zainteresirana javnost u što većem broju mogla na kvalitetan način sudjelovati u postupcima javnih savjetovanja, te time dati značaj doprinos izradi što kvalitetnijih propisa.

Kopirati
Drag cursor here to close