Inicijativa udruge građana

Mostar: Građani traže svjetla na raskrižjima

Osvjetljenje koje je postavljeno u znaku visećeg svjetlećeg pješačkog prijelaza samo na jednom dijelu raskrižja nije dovoljno i ne rješava problem.
Vijesti / Flash | 21. 02. 2022. u 15:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Građani traže da se potpuno osvijetle raskrižja na Balinovcu

Udruga građana "Snaga prijateljstva" iz Mostara,koja već dvije godine djeluje na području grada od groblja Šoinovac, Masline do Balinovca, uputila je apel nadležnim institucijama, Uredu gradonačelnika, a i županiji da raskrižje na Balinovcu u potpunosti označe i osvijetle.

Navode kako ''to i priliči najfrekventnijem prostoru koji nema semafor ni kružni tok''.

''Posebno treba istaknuti da je večernji period vrijeme kada neprilagođena brzina, bilo prilikom dolaska na raskrižje iz pravca katedrale bilo iz pravca ulaska u grad,bude posebna opasnost za pješake koji riskiraju život prelazeći cestu'', navode.

Dodaju kako je u proteklom periodu bilo niz kako automobilskih tako i pješačkih nesreća, nažalost i sa smrtnim ishodom, koje moraju biti okidač za rješavanje ovog gorućeg problema za građane.

Osvjetljenje koje je postavljeno u znaku visećeg svjetlećeg pješačkog prijelaza samo na jednom dijelu raskrižja nije dovoljno i ne rješava problem.

''Treba istaknuti da samo nekoliko desetaka metara dalje također pješački prijelaz nije označen primjereno,barem u tolikoj mjeri da bude postavljen isti viseći svijetleći znak upozorenja.Svjetlo sa stuba javne rasvjete koje jedva dopire kroz grane od stabala to mjesto stavlja u mrak i mogućnost nesreće'', navode iz udruge.

''Zar da na tom pješačkom prijelazu svjetlo od trafike bude ono što spašava živote u jednome gradu? Također pješački prijelaz na skretanju prema Ilićima nema nikakvu oznaku pješačkog prijelaza, brzina skretanja s Balinovca kao i dolaska iz Ilića na raskrižje predstavlja veliku opasnost za pješake'', pitaju se.

Primjer koji navode kao dobar je u prigradskom naselju Ortiješ sa svjetlećim znakom upozorenja, a za koji ističu da bi trebao biti jedan od uzora primjerenijeg obilježavanja raskrižja, kako od semafora kod katedrale prema Balinovcu tako i iz smjera ulaska u grad.

"Znak ograničenja brzine, znak upozorenja na pješačke prijelaze, kojih je samo na ovom raskrižju pet i kod katedrale prema biskupiji još jedan, moraju biti dovoljan razlog za rješavanje ovog problema", kazao je u ime Udruge, Darko Karačić.

''U protivnom predstoji nam čekati čiji će otac, djed, baka ili dijete biti sljedeća žrtva nemara i nebrige za ljudski život'', kažu iz ove udruge.

Kopirati
Drag cursor here to close