A ne niske plaće

Građani smatraju da je uzrok korupcije u zdravstu davanje mita

Vijesti / Flash | 30. 07. 2014. u 11:53 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu projekta Centara civilnih inicijativa (CCI) 'Borba protiv korupcije u javnom zdravstvu' koji financira Europska unija (EU), danas su volonteri CCI-a dijelili promotivni materijal građanima u Sarajevu da bi skrenuli pozornost na taj problem.

''Projekt ima za cilj da se donesu anikoruptivni planovi u ciljnim institucijama kroz preventivno djelovanje koje je propisano državnom strategijom borbe protiv korupcije'', kazao je u izjavi za Agenciju Fena projekt-koordinator CCI-a Zoran Adžaip.

Postoje, kazao je Adžaip, tri segmenta, a prvi od njih je spomenuto donošenje planova.

''Drugi segment je istraživanje javnog mnijenja o prisutnosti percepcije, a treći segment je praćenje implementacije tih planova. Potom se trebaju objaviti rezultati kroz izvještaj, a objavljivanje takvog izvještaja planirano je krajem augusta - pojasnio je Adžaip.

Sve su ciljne institucije FBiH, dodaje, „donijele takve planove osim Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) Kantona Sarajevo".

''Znamo da se prijedlog tog plana nalazi u ladici direktora ZZOKS-a Kenana Crnkića i pozivamo ga da donese taj plan, i da to više ne bude „slučaj“ nego da se počne s provedbom jer to je prvi korak u borbi protiv korupcije'', istaknuo je Adžaip.

Naveo je podatak da je CCI prilikom istraživanja javnog mnijenja prošle godine u KS-u došao do saznanja da 40 posto ljudi smatra za uzrok korupcije u javnom zdravstvu 'davanje mita, tj. poklona'.

''Samo 1,5 posto građana smatra da su niska primanja zdravstvenih djelatnika uzrok korupcije. To je apsurdno jer onda dolazimo do zaključka da „narod ne valja“, a to nije točno. Temelj su, zapravo, loše navike i to smo i naveli u promotivnom materijalu'', kazao je Adžaip.

Kopirati
Drag cursor here to close