Narančasti dan

Građani potpisuju peticiju za pooštravanje kazni nasilja nad djecom i ženama

Vijesti / Flash | 25. 11. 2016. u 08:18 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U subotu 26.11. u 12.00 sati, u Sarajevu će na platou ispred Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine biti održan ''narančasti dan'' i građanska akcija potpisivanja peticije za pooštravanje članova Kaznenih zakona u Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Brčko Distriktu, koji se odnose na nasilje nad ženama i djecom.

Istovremeno, akcija će se provesti u subotu u 12 sati i u sljedećim gradovima: Mostar, Brčko, Banja Luka, Bihać, Bijeljina, Istočno Sarajevo, Orašje, Tuzla i Zenica.

Peticija se potpisuje u sklopu kampanje 'Šutnja nije zlato', kojom se obilježava 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama i djecom.

Peticijom će građani uputiti direktan poziv vlastima da izmjene kaznene zakone u BiH, pooštre kazne za počinitelje nasilja i seksualnog nasilja nad ženama i djecom, te usklade kazneno zakonodavstvo sa potpisanim Konvencijama Vijeća Europe u UN-a.

Peticija će, nakon prikupljanja potpisa u 10 gradova u BiH, biti predana nadležnim institucijama, kao izraz volje građana.

Projekt podizanja svijesti kod građana i vlasti u svrhu prevencije nasilja i seksualnog nasilja nad ženama i djecom u BiH provodi se od 25. studenog Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, do 10.prosinca - Međunarodnog dana ljudskih prava.

U noći 25/26. studenog, zgrade Predsjedništva BiH, Parlamenta BiH i Vijeća ministara BiH, biće osviejtljene narančastim svjetlima kako bi se dodatno skrenula pozornost na ovaj problem.

U BiH je svaka četvrta žena žrtva nekog oblika nasilja, uključujući i seksualno. 80% počinitelja seksualnog nasilja nad djecom su osobe koje su poznate žrtvi.

 O kampanji prevencije nasilja i seksualnog nasilja nad ženama i djecom

U Bosni i Hercegovini, kao i u drugim zemljama svijeta, od 25. studenog (Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama) do 10. prosinca (Međunarodnog dana ljudskih prava) obilježava 16 dana aktivizma. Cilj ovog događaj je da se istakne da svi oblici nasilja nad ženama i djecom ulaze u domen zaštite ljudskih prava.

Kampanja 16 dana aktivizma pokrenuta je 1991. godine, a prihvatiio ju je UN, te vladine i nevladine organizacije širom svijeta.

Pošto su i Ustavom BiH zagarantirana ljudska prava i osnovne slobode, udruženje “Žene ženama”, kao nositelj ovog projekta, planira tijekom 16 dana aktivizma provesti niz aktivnosti, kako bi se šira javnost obavijestila o ovom problemu i načinima rješavanja.

Kopirati
Drag cursor here to close