Meteoalarm

Građani BiH pozvani na oprez: Stiže frontalni poremećaj i vjetar jačine preko 50km/h

Vijesti / Flash | 12. 01. 2016. u 07:33 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog jakih udara vjetra jačine preko 50 km/h upaljen je žuti meteoalarm na području cijele BiH. U svim regijama ovaj meteoalarm je upaljen zbog vjetra, samo u trebinjskoj regiji je upaljen i zbog kiše.

''Vrijeme je potencijalno opasno. Vremenske prilike koje se prognoziraju nisu neuobičajene, ali budite na oprezu ako namjeravate prakticirati aktivnosti koje su izložene meteorološkim rizicima. Ostanite informirani o očekivanim meteorološkim uvjetima i izbjegnite moguće rizike'', stoji u upozorenju ovog meteoalarm.

Frontalni poremećaj

Naime, u ranim jutarnjim satima prelazak frontalnog poremećaja preko zemlje. Ujutro padaline još na jugu i istoku zemlje, a u većem dijelu zemlje se očekuje prestanak padalina. Tijekom dana umjereno do pretežno oblačno, priopćeno je iz Civilne zaštite.

U Hercegovini oblačno, povremeno sa slabom kišom ili pljuskom. Vjetar umjeren i jak jugozapadnog smjera, poslijepodne u slabljenju. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 3 i 8°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 7 i 14°C.

Registrirane poplave

Uslijed naglog topljenja snijega došlo je do porasta vodotoka i plavljenja poljoprivrednog zemljišta na području općina Gračanica i Doboj Istok. Na području općine Gračanica trenutno je pod vodom oko 10 hektara poljoprivrednog zemljišta na području MZ Pribava i MZ Lohinja. Za sada nema ugroženih stambenih ili infrastrukturnih objekata.

Na području općine Doboj Istok Spreča je poplavila oko pet hektara poljoprivrednog zemljišta. Uslijed porasta vodostaja lokalnih vodotoka radi naglog topljenja snijega u MZ Brijesnica Mala poplavljen je jedan stambeni i jedan pomoćni objekt, stoji u priopćenju KUCZTK.

U kasnim popodnevnim satima i tijekom protekle noći područje Tuzlanskog kantona je bilo zahvaćeno povremenim udarima jakog vjetra. Prema izvještajima operativnih centara Civilne zaštite došlo je do povremenih prekida u snabdijevanju električnom energijom uslijed oštećenja niskonaponske mreže. Ekipe JP EP BiH su do jutarnjih sati uspjele otkloniti većinu kvarova na linijama i omogućiti nesmetano napajanje električnom energijom, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close