VIDEO

Građani BiH na ''savjetovanju'' o ostvarivanju prava na mirovine u Hrvatskoj

Vijesti / Flash | 11. 04. 2017. u 17:42 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni zavod za mirovinsko-invalidsko osiguranje (MIO), Fond MIO Republike Srpske i Hrvatski zavod mirovinskog osiguranja, organizirali su danas u Bihaću Međunarodne savjetodavne dane nositelja mirovinskog osiguranja iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Na ovaj način nastoji se pomoći korisnicima i osiguranicima iz Bosne i Hercegovine koji su ostvarili ili žele ostvariti prava iz oblasti mirovinskog osiguranja u Hrvatskoj.

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje u prošloj godini isplaćivao je na prostoru BiH oko 55.000 mirovina. Ne postoje službene evidencije, ali se procjenjuje da je najveći broj osoba koja su ostvarila to pravo s područja Unsko-sanske županije.

Upravo ta činjenica utjecala je na odluku Federalnog zavoda MIO da se prvi međunarodni savjetodavni dani nositelja mirovinskog osiguranja iz BiH i Hrvatske budu održani u ovoj županiji.

Pomoćnica direktora Federalnog Zavoda MIO Gordana Vojvodić kazala je da je odaziv stanovništva bihaćke regije izuzetno veliki jer su ljudi osjetili da mogu doći do pravih informacija te je veliki broj građana koji su zatražili odgovore koji se tiču ostvarivanja njihovih prava.

Kako je kazala viša stručna suradnica Sektora za provedbu uredbi EU Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Teodora Marinović organizacijom savjetodavnih dana za osiguranike iz BiH, s kojom postoji ugovor o socijalnom osiguranju, rješavaju se sporna pitanja u pojedinačnim predmetima.

Dodala je da se osiguranici, koji će biti budući korisnici prava, mogu direktno obratiti tom zavodu, postaviti pitanja o tome pod kojim uvjetima i kada mogu ostvariti mirovinu, a mogu i odmah podnijeti zahtjev za prethodno utvrđivanje staža koji su ostvarili u Hrvatskoj.

''To je izuzetno važno jer ukoliko se pravovremeno utvrdi staž osiguranja u drugoj državi, a u ovom slučaju u Hrvatskoj, kada osoba ispuni uvjete i podnese zahtjev za mirovinu, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje će imati podatke o stažu iz BiH, a isto tako će nositelj osiguranja u BiH, u ovom trenutku iz Filijale Bihać, imati podatke o stažu ostvarenom u Hrvatskoj'', pojasnila je Marinović.

Jedan je od hrvatskih osiguranika Mirsad Medić, koji je godinama radio na brodu u Šibeniku, saznao je za savjetodavne dane i došao po stručni savjet kazavši da je ovo bila prilika da se takve osobe upoznaju sa situacijom.

Ovi savjetodavni susreti utemeljeni su na međudržavnom sporazumu između BiH i Hrvatske i predstavljaju dobru praksu koju je Federalni zavod MIO ranije započeo s Republikom Austrijom i Srbijom. Projekt traje više od godinu dana. Ovo su prvi savjetodavni dani u BiH, a plan je obići sve filijale na prostoru države.

Kopirati
Drag cursor here to close