Crnadak-Poposki

Građani BiH i Makedonije moći će samo s osobnom preko granice

Vijesti / Flash | 15. 06. 2016. u 18:58 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministri vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Republike Makedonije, Igor Crnadak i Nikola Poposki večeras su u Banja Luci izrazili očekivanje da će uskoro biti završena procedura u vezi sa sporazumom po kojem bi građani ove dvije zemlje granicu prelazili samo s osobnom iskaznicom.

Za rješenje ovog pitanja postoji jasno opredjeljenje i BiH i Makedonije, istaknuli su i Crnadak i Popovski nakon susreta, koji je prvi bilateralni razgovor uoči sutrašnjeg sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica Srednjeeuropske inicijative (CEI).

Šef bh. diplomacije je podsjetio da slični sporazumi već postoje sa Srbijom i Crnom Gorom, a naša država će sa svoje strane uraditi sve što je neophodno da se to pitanje i s Makedonijom riješi što brže.

Na sastanku je razgovarano i o zajedničkom korištenju pojedinih veleposlanstava, o čemu je nedavno potpisan sporazum dvije države, a dok traje njihova verifikacija mješovito povjerenstvo dvaju ministarstava dogovarat će moguća prva veleposlanstva BiH i Makedonije.

Crnadak kaže da će fokus biti na Londonu, Madridu i Otawi.

I ministar Popovski je izrazio očekivanje da će građani njegove zemlje i BiH uskoro granicu prelaziti samo s osobnom iskaznicom.

Šef bh.diplomacije Igor Crnadak domaćin je sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica Srednjeeuropske inicijative, koji će u okviru predsjedanja Bosne i Hercegovine CEI-em, biti održan sutra u Banja Luci.

Ovo je jedan od najvažnijih i najvećih regionalnih skupova ministara vanjskih poslova u našoj regiji.

Teme o kojima će se raspravljati su utjecaj regionalne suradnje na proces europskih integracija, migracijska kriza i borba protiv terorizma, jačanje regionalne suradnje u projektima održivog razvoja, jačanje poslovnih veza, te unapređenje transportne i energetske povezanosti.

Kopirati
Drag cursor here to close