Akcije

Gradačac: Zaplijenjeno 533 pari tenisica

Vijesti / Flash | 09. 10. 2016. u 13:47 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Službenici Uprave za neizravno oporezivanje su u nekoliko odvojenih akcija oduzeli raznu robu u vrijednosti 53.500 KM.

Službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja iz Regionalnog centra Tuzla, postupajući po informaciji MUP TK izvršili su provjeru prometa i porijekla robe u obrtničko-zanatskoj radnji u Lukavcu. Tom prilikom je pronađeno 67 komada nakita koji svojim izgledom asociraju da se radi o plemenitom metalu "zlatu" ukupne težine 216,1 gram, čija je vrijednost procijenjena na 15.000 KM. Vlasnik nije mogao dokazati porijeklo viška robe zatečene u prometu. Roba je privremeno oduzeta, a vlasnik je prihvatio odgovornost za počinjeni prekršaj i novčano je kažnjen u iznosu 3.000 KM. 

Vršeći redovnu kontrolu prometovanja robe na zelenoj pijaci – tržnica u Brčko Distriktu, službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja iz Regionalnog centra Tuzla, uočili su veću količinu trošarinske robe. Na improviziranim štandovima uočena je veća količina sitno rezanog duhana, ručno punjene cigarete kao i paklice originalnih cigareta raznih tvorničkih marki sa trošarinskim markicama Republike Makedonije, kao i paklice na kojima nisu uopće postojale trošarinske markice. Prilikom provjere na prodajnom mjestu nisu zatečene osobe - vlasnici robe.. Ukupna vrijednost oduzete robe se procjenjuje na 12.000 KM, a protiv nepoznatih počinitelja bit će podešen Zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka kod nadležnog suda u Brčkom.  

Ovlaštena službena lica Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja iz Regionalnog centra Tuzla na osnovu Radnog naloga izvršili su provjeru indirektnih poreza kod pravnog lica u Gradačcu. Prilikom izvršenih provjera i popisa robe, te uvidom u knjigovodstvenu dokumentaciju i skladišnu listu utvrđeno je odstupanje u količini robe. Tom prilikom je pronađena roba stranog porijekla bez odgovarajuće dokumentacije i to: tenisice ADIDAS 305 pari i NIKE 228 pari. Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe je 20.000 KM.

Prilikom provjera PMV-a, u dva odvojena slučaja na graničnom prijelazu Orašje i u carinskoj ispostavi Tešanj, službenici Grupe za suzbijanje krijumčarenja i prekršaja regionalnog centra Tuzla otkrili su raznu robu koja nije bila prijavljena nadležnim carinskim organima. Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe je 5.500 KM.

Protiv počinitelja opisanih nezakonitosti, shodno odredbama Zakona o carinskim prekršajima BiH, pred nadležnim sudom, bit će podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

Kopirati
Drag cursor here to close