Javni poziv

Grad Mostar uputio poziv stanarima nekadašnje zgrade Razvitka

Iz Grada navode kako je razlog javnog poziva dogovor oko rješavanja stambenog pitanja.
Vijesti / Flash | 07. 10. 2022. u 10:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slika zgrade Razvitka iz 80-tih godina

Grad Mostar uputio je Javni poziv nositeljima stanarskih prava na adresi braće Brkića broj 1 i 7 zbog rješavanja stambenog pitanja.

"Obavještavaju se i pozivaju nositelji stanarskih prava na adresi braće Brkića broj 1 i 7 (Zgrada Razvitka) u Mostaru da se jave, osobno ili putem telefona na brojeve 036/337-916, 036/337-917 u Službu za socijalne i stambene poslove, zdravstvo, raseljene osobe i izbjeglice Grada Mostara, Ulica kralja Tvrtka b.b. (Đački dom)" stoji u javnom pozivu.

Iz Grada navode kako je razlog javnog poziva dogovor oko rješavanja stambenog pitanja.

Inače, već 30 godina zgrada nekadašnje robne kuće Razvitak u Mostaru je ruševina. A nekad je ovo bilo jedno od omiljenih okupljališta i mjesta sastanaka stanovnika Mostara. Krajem prošle godine aktualizirala se priča o budućoj namjeni i izgledu te lokacije.

"Struka će odrediti šta će se graditi. Radi se o lokalitetu koji je privatno vlasništvo. Moram priznati da sam i ja vidio različita rješenje, kada je taj lokalitet u pitanju. Da budemo jasni. Prosljeđeno je sve komisiji, odnosno struci da da svoj ostvrt na sve to skupa. Ambicije su poprilično velike", kazao je tada gradonačelnik Mostara Mario Kordić.

I ranije je bilo pokušaja da se na mjestu nekadašnjeg Razvitka bude izgrađen novi objekt. Ali investitori su odustajali zbog pravne nesigurnosti, prevelike papirologije, kao i brojnih drugih otežavajućih propisa koji su ih kočili u njihovom naumu.

U Zavodu za prostorno uređenje grada Mostara ranije su kazali da je vrijeme da se riješi priča u vezi s lokacijom mostarskog Razvitka.

"Vijeće je dalo ingerencije Komisiji za davanje stručnih ocjena, da taj slučaj riješi. Na koji način, mi nemamo dalju informaciju, kakvo je idejno rješenje, kako će se to dalje rješavati…U svakom slučaju, Razvitak treba riješiti kao poseban centar tj. točku ovog grada", kazao je ranije Salem Bubalo, direktor Zavoda za prostorno uređenje Mostara.

A idejno rješenje, kao i konkretni planovi postoje. Krajem prošle godine govorilo se o zgradi koja bi, ako bude izgrađena, bila najviši stambeno-poslovni objekt u Mostaru. 4 podzemne i 23 nadzemne etaže, 311 stanova, 717 parking-mjesta.

"Ne postoji ni laik, dobronamjeran, koji će ovo prihvatiti, a ne struka! Ovo je neprihvatljivo za grad koji ima tradiciju urbanizma i organiziranog planskog razvoja. Političkom trgovinom dovodi se do toga da se prave zločini u prostoru, što je u suštini tajkunizacija, umjesto urbanizacije Grada Mostara", kazao je ranije Sead Pintul, planer i urbanista u mirovini.

Kopirati
Drag cursor here to close