Prostor

Grad Mostar tuži skakače, skakači ništa ne znaju

Grad je tužiteljstvu prijavio skakače jer navodno nisu plaćali najam gradskog prostora koji im je, bez pečata, ustupljen u vrijeme kad ni oni ni prostor nisu postojali.
Vijesti / Flash | 07. 04. 2021. u 11:21 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grad Mostar podnio je kaznenu prijavu Županijskom tužiteljstvu Hercegovačko-neretvanske županije protiv Kluba skakača u vodu  'Mostari' zbog ''krivotvorenja isprava'', ''prevare'' te ''zlouporabe povjerenja'', potvrđeno je za Bljesak.info u Gradskoj upravi Grada.

Da prijava postoji, potvrđeno je i iz ove pravosudne institucije, a podnesena je zbog gradskog prostora kojeg, kako Grad navodi, skakači godinama ne plaćaju. S druge strane, skakači nemaju pojma da ih Grad tereti za bilo što.

Odluka donesena bez prostora

''Radi se o poslovnom prostoru površine cca 40 m2 društveno vlasništvo, s pravom raspolaganja općine Mostar, kojeg je navodno Odlukom broj:01-1105/97 od 27.08.1997 godine Predsjedništvo skupštine Općine Mostar dana 23.7. 1997. godine dalo u zakup neposrednom pogodbom Udruzi-Klubu skakača u vodu 'Mostari' iz Mostara. Odluka ne sadrži pečat pored potpisa Predsjednika skupštine općine Mostar kao donositelja Odluke. Navedeni poslovni prostor u vrijeme donošenja odluke odnosno od 1997. pa do 2004. godine nije postojao. Kao takav iz razloga jer je zgrada u kojoj se nalazi prostor bila devastirana i obnovljena tek u srpnju 2004. godine'', navodi Gradska uprava za Bljesak.info.

Dodali su kako je Klub skakača u vodu ''temeljem Izvoda iz registra udruga Ministarstva pravosuđa, uprave i lokalne samouprave od 22.10. 2019. godine upisan u registar udruga 25.7.2003 godine, što znači da u vrijeme donošenja odluke (1997 god.) kojom se daje u zakup predmetne poslovne prostorije nije uopće  bila upisana u nadležni registar, odnosno nije postojala''.

Nekretnine u gradskim rukama

Iz Kluba skakača uspjeli smo tek doznati kako nisu upoznati s ovom prijavom.

Predsjednik Udruge Semir Drljević Lovac rekao je kako nema saznanja da se to događa.

''Stvarno ništa ne znam ništa o tome. Promašili su skroz. To nema veze sa skakačima. Netko je to pogriješio dobro. Ja nisam obaviješten o tome'', rekao je Drljević za Bljesak.info.

''To su igrice'', dodao je.

Inače, gradska imovina predmet je brojnih natezanja, a Grad Mostar ni sam nije siguran koliko je toga u njegovim rukama.

''Trenutno Grad Mostar raspolaže s oko 200 poslovnih prostora, a za njih 170 ima zaključene ugovore o zakupu ili korištenju poslovnih prostorija'', rečeno je za Bljesak.info iz Odjela za financije i nekretnine Grada Mostara.

Iako Grad kaže da raspolaže ''s oko'' 200 poslovnih prostora, na popisu iz Službenog glasnika nalazi se 229 nekretnina. Grad nije precizan ni kada se radi o sudskim procesima koji se vode protiv onih koji ne plaćaju najam.

Sudski sporovi

''Za nekih 10-15 poslovnih prostora vode se sudski sporovi utuženja i iseljenja zakupaca zbog neplaćanja zakupa, i isti toliki broj je devastiranih, odnosno neuvjetnih poslovnih prostora, koji su trenutno prazni'', navodi se u informaciji.

O stambenim objektima u vlasništvu Grada Mostara evidenciju vodi Služba za socijalne i stambene poslove, zdravstvo, raseljene osobe i izbjeglice. Prema njihovoj evidenciji, Grad Mostar ima 137 stambenih jedinica.

Iz Grada Mostara pokušali smo doznati i koliko Grad potražuje ukupno novca po ovom pitanju, ali nam, zbog zaštite osobnih podataka, nisu dostavili popis dužnika kao niti visine pojedinačnih pa ni ukupnog dugovanja uz obrazloženje da moraju provjeriti ugrožavaju li te informacije nečija prava.

Kopirati
Drag cursor here to close