Memorandum

Grad Mostar potpisnik Memoranduma o razumijevanju u svrhu promocije rodno odgovornog upravljanja

Potpisivanjem ovog memoranduma suradnja se fokusira na unapređenje lokalnih kapaciteta i procesa s ciljem provedbe principa rodne ravnopravnosti i rodno odgovornog planiranja proračuna, u skladu sa zakonskim obvezama i mandatima jedinica lokalne samo
Vijesti / Flash | 04. 04. 2023. u 21:10 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

FOTO:FENA / Grad Mostar potpisnik Memoranduma o razumijevanju u svrhu promocije rodno odgovornog upravljanja

Predstavnici UN Women u Bosni i Hercegovini te 12 bh. općina i gradova potpisali su u utorak u Sarajevu Memorandum o razumijevanju u svrhu promocije rodno odgovornog upravljanja javnim financijama i resursima, te unapređenja kapaciteta i odgovornosti u toj oblasti.

Potpisivanjem ovog memoranduma suradnja se fokusira na unapređenje lokalnih kapaciteta i procesa s ciljem provedbe principa rodne ravnopravnosti i rodno odgovornog planiranja proračuna, u skladu sa zakonskim obvezama i mandatima jedinica lokalne samouprave.

Rezidentna koordinatorica UN Women u BiH Ingrid Macdonald istaknula je kako su potpisnici preuzeli opredjeljenje, lidersku poziciju da u okviru svog planiranja proračuna prioritet daju ženama i rodnim pitanjima, čime se unapređuje i čitavo društvo, priopćio je Grad Mostar.

Pored predstavnika Grada Mostara, potpisnici memoranduma su općine i gradovi: Centar Sarajevo, Lukavac, Banja Luka, Bosanska Krupa, Prijedor, Trebinje, Tešanj, Travnik, Istočna Ilidža, Srbac i Prnjavor.

Predstavnik UN Women BiH David Saunders kazao je kako upravo na lokalnoj razini proračuni imaju mogućnost da adresiraju različite potrebe žena i muškaraca na pravi način.

''Rodno odgovorno planiranje proračuna na lokalnoj razini pomaže da se resursi rasporede tamo gdje su potrebni kako bi osnažili žene i unaprijedili rodnu ravnopravnost. Na ovaj način osiguravamo da politike, programi i usluge odgovore na prave prioritete. Radujemo se zajedničkom radu kojim ćemo u idućem razdoblju unaprijediti rodnu ravnopravnost u gradovima i općinama'', rekao je Saunders.

Po riječima regionalne UN Women stručnjakinje za rodno odgovorno planiranje proračuna Ermire Lubani, UN Women posvećuje veliku pozornost ulozi lokalnih vlada kao ključnih partnera i pokretača unapređivanja rodne ravnopravnosti.

Ona smatra kako dobro dizajnirani proračuni s rodnom perspektivom mogu unaprijediti učinkovitost i ravnopravnost cjelokupnog proračunskog procesa na lokalnoj razini.

''To će dovesti do boljeg korištenja resursa i boljeg upravljanja, te osigurati inkluzivni lokalni ekonomski rast i razvoj'', zaključila je Lubani.

Kopirati
Drag cursor here to close