Dragi Zorane ...

Grabar-Kitarović zatražila ostavku Zorana Milanovića

Vijesti / Flash | 23. 02. 2015. u 16:35 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović poručila je kako je najkonkretniji prijedlog za izlazak Hrvatske iz krize - ostavka predsjednika Vlade Zorana Milanovića. Stoji to u priopćenju iz Ureda predsjednice u kojem Grabar-Kitarović odgovara na pismo kojoj joj je u ponedjeljak uputio premijer Milanović.

U priopćenju se podsjeća da je Grabar-Kitarović u četvrtak, 19. veljače, nazvala premijera Milanovića ponudivši suradnju te mu najavila slanje prijedloga za održavanje zajedničke sjednice Vlade zbog teškog gospodarskog i socijalnog stanja u državi. Navodi se i da je Grabar Kitarović predložila Milanoviću 'da timovi Ureda predsjednice i Vlade RH utvrde dnevni red zajedničke sjednice'.

'Kako do danas iz Vlade nije prihvaćen taj prijedlog, Predsjednica Vladi upućuje prijedlog dnevnog reda zajedničke sjednice u skladu s člankom 102. Ustava Republike Hrvatske. U vezi s pozivom predsjednika Vlade Predsjednici da pripremi konkretne prijedloge, način provedbe i procjenu financijskih učinaka tih prijedloga za zajedničku sjednicu Vlade, naglašavamo kako je Predsjednica, nakon temeljitih analiza i obavljenih konzultacija s gospodarskim stručnjacima, došla do zaključka kako je najkonkretniji prijedlog za izlazak Hrvatskle iz krize - ostavka predsjednika Vlade RH', stoji u priopćenju Ureda predsjednice. Ako predsjednik Vlade ne uvaži taj konkretan prijedlog, dodaje se, 'Predsjednica od njega očekuje konkretne prijedloge, način provedbe i procjenu financijskih učinaka tih prijedloga i rješenja za izlazak zemlje iz krize, što je ustavna obveza Vlade, a ne Predsjednice RH'.

Uz odgovor premijeru, na internetskim stranicama predsjednice Grabar Kitarović objavljeno je i financijsko izvješće o troškovima kampanje. U njemu piše da je predsjednica u kampanji potrošila pet milijuna vlastitih kuna. Prikupila je 1,1 milijun kuna donacija pravnih te 2,1 milijun kuna donacija fizičkih osoba - ukupno 8,3 milijuna.

Milanović pozvao Grabar-Kitarović da pripremi konkretne prijedloge

Premijer Milanović uputio je pismo predsjednici Republike u kojemu joj je predložio da zajedno sazovu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost, potvrdio je HRT-u glasnogovornik Vlade Nikola Jelić. U pismu je, dodaje Jelić, premijer podsjetio da je potrebno usvojiti godišnje smjernice za rad sigurnosno obavještajnih agencija za 2015., a što on i bivši predsjednik Republike Ivo Josipović 'nisu željeli učiniti tijekom kampanje'. Milanović je u pismu ponovio poziv predsjednici Republike da dođe na sjednicu Vlade kada god joj to odgovara. Premijer je i načelno pozdravio inicijativu i namjeru predsjednice Republike da predloži Vladi održavanje sjednice na temu gospodarskog stanja u zemlji. 'Premijer pri tome smatra da je važno da predsjednica pripremi konkretne prijedloge, način provedbe i procjenu financijskih učinaka takvih prijedloga', stoji u pismu.

Kopirati
Drag cursor here to close