Kriza Vlade RH

Grabar-Kitarović počela razgovore s čelnicima stranaka i saborskim zastupnicima

Vijesti / Flash | 05. 05. 2017. u 07:04 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, na temelju Ustava RH, u petak održava razgovore o aktualnoj političkoj situaciji u Hrvatskoj s čelnicima političkih stranaka i ostalim zastupnicima Hrvatskoga sabora, a prvi su jutros u predsjedničkin Ured stigli zastupnici HDS-a Branko Hrg i Goran Dodig te Josip Salapić iz HDSSB-a.

Predsjednica države razgovore održava na temelju članka 94. stavka 2 Ustava Republike Hrvatske prema kojem skrbi za redovito i usklađeno djelovanje te za stabilnost državne vlasti.

Na kraju razgovora očekuje se i obraćanje predsjednice Republike Hrvatske.

U Hrvatskom saboru jučer nije izglasovano nepovjerenje ministru financija Zdravku Mariću (75 glasova bilo je protiv, a 75 je bilo za), o kojem se glasovalo temeljem interpelacije SDP-a.

U poslijepodnevnom nastavku sjednice predsjednik Sabora Božo Petrov, za čiji je opoziv potpisalo 79 zastupnika, podnio je ostakvu na mjesto predsjednika Sabora.

Sjednicu je nastavio voditi potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner (HDZ). Oporba, prvenstveno SDP, tvrdila je da Reiner nema pravo 'sjediti u predsjedničkom stolcu' jer više ne postoji parlamentarna većina, tumačeći kako to onda znači da ni on više nije potpredsjednik iz te većine. Reiner je podsjetio kako Hrvatski sabor nije glasovao o povjerenju Vladi ni premijeru, nego o povjerenju ministru financija Zdravku Mariću, pa time nije propitivao ni parlamentarnu većinu.

Za danas prijepodne najavljena je sjednica saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav na čijem je dnevnom redu zahtjev za mišljenjem o povredi poslovnika Hrvatskog sabora, koji je podnio SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin.

Nakon sjednice saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav trebala bi biti nastavljena sjednica Hrvatskog sabora.

Kopirati
Drag cursor here to close