reakcije

Grabar Kitarović iznenađena uhićenjima u Orašju; poziva na trezvenost

Vijesti / Flash | 02. 11. 2016. u 13:04 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je u srijedu da su ju uhićenja u Orašju iznenadila te da je sada potrebno trezveno postupiti i utvrditi činjenice, a ne se međusobno optuživati, najavivši pritom da je moguće da se danas održi i sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost.

‘’Doista je riječ o pitanju koje iznimno zabrinjava, ali to je pitanje koje se nije pojavilo jučer, niti prekjučer, dakle pitanje optužnica u BiH, ali i u Srbiji, jest na dnevnom redu apsolutno svakog mojeg razgovora, kako s dužnosnicima tih dviju država tako i s našim međunarodnim suradnicima, državnicima u cijelom svijetu, transatlantskoj zajednici“, kazala je predsjednica Republike Hrvatske danas u Opatiji odgovarajući na pitanje u vezi s uhićenjem desetorice bivših časnika i vojnika HVO-a s područja Bosanske Posavine.

Rekla je da nije imala nikakve informacije i da ju je to što se dogodilo u Orašju osobno iznenadilo, „pogotovu jer je Orašje područje na kojem su se Bošnjaci i Hrvati zajedno borili za golu egzistenciju, za postojenje, za svoj život, i ono je simbol otpora Miloševićevom i Karadžićevom režimu.“

Predsjednica je istaknula da Haški tribunal nikada nije pokazivao interes za bilo kakve navodne zločine u Orašju. „U ovom trenutku moramo vrlo trezveno i hladne glave utvrditi činjnice, što se dogodilo“, rekla je, navodeći da bi se prema njenim informacijama danas i sud u Sarajevu trebao oglasiti o tome, javlja Hina.

‘’Razgovarala sam jutros s članom predsjedništva BiH Čovićem, sutra će i Predsjedništvo BiH razgovarati o tome, u stalnom smo kontaktu između mojega ureda i predsjednika Vlade Plenkovića, koordiniramo se i - da - sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost jest mogućnost danas“, rekla je dodala da je zatražila izvješća i očitovanja svih relevantnih službi.

‘’Njih bismo trebali dobiti da vidimo je li netko Hravtskoj i tko je imao informacije i ako ih je imao, zašto nešto nije poduzeto te zašto mi kao politički vrh o tome nismo izvješćeni“, kazala je.

Predsjednica RH je ponovila da je „potrebno trezveno postupiti, hladne glave, zato što u ovom trenutku ne možemo učiniti ništa što će prije svega unijeti razdor među nama u Hrvatskoj.“ Dodala je da su neki danas prozivali u Hrvatskom saboru i jedne i druge, te je poručila da se sjete prošlosti.

‘’Podsjetila bih samo da sam uporno tražila promjene u diplomaciji i u službama, upravo radi unaprjeđenja njihova rada, dakle, nemojmo se danas međusobno optuživati, idemo vidjeti što možemo zajedno učiniti. Cilj je naravno ne narušiti odnose s BiH, oni moraju ostati prijateljski, dobrosusjedski. Hrvatska će nastaviti podržavati BiH kao suverenu, teritorijalno integralnu državu i njezin europski put, ali isto tako vrlo, vrlo odlučno ćemo se držati, kao supotpisnica Daytonskih ugovora, i slova i duha Daytonskog ugovora, što znači konstitutivna jednakopravnost svih triju naroda na cijelom teritoriju BiH“, kazala je.

Naglasila je da „to nitko ne treba tumačiti kao nekakav zahtjev za trećim entitetom ili za traženje nekih prava na koje Hrvati nemaju pravo“, nego da „tražimo upravo jednaka prava za sve državljane, za sva tri naroda i u tome ćemo biti iznimno odlučni, iskoristit ćemo sve bilateralne kanale u odnosu prema BiH, ali i sve međunarodne forume, veze i međunarodne kanale.“

Hrvatska predsjednica smatra da bi kao prvi korak možda bilo dobro da se sastanu državna vodstva Hrvatske i BiH, što je moguće prije, da vide i razmotre problem, te „da ne dopustimo da on bude prepreka, kako bilateralnim odnosima i prijateljstvu, ali ni putu BiH u članstvo EU i, nadam se, i NATO-a, te da se usredotočimo na ono što je doista bitno u BiH danas.“

‘’BiH ima puno većih problema nego ovo što se dogodilo, a ovo što se dogodilo, nažalost, samo može narušiti odnose i zato je iznimno bitno djelovati brzo, a vjerujete mi, na tome se kontinuirano radi,“ zaključila je predsjednica RH kolinda Grabar Kitarović.

Petrov: Vjerujem da će pripadnici HVO-a iz Orašja brzo dokazati svoju nevinost

Predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov u srijedu je izrazio zabrinutost uhićenjem deset bivših pripadnika HVO-a u Orašju, te uvjerenje da će oni vrlo brzo dokazati svoju nevinosti i uživati slobodu za koju su se borili "kada su mnogi kalkulirali s opstankom Jugoslavije".

"Uvjeren sam da će vrlo brzo dokazati nevinost i da će uživati slobodu za koju su se tako hrabro borili", izjavio je Petrov novinarima nakon mise i paljenja svijeća za poginule i nestale hrvatske branitelje kod zagrebačke crkve Sveta mati slobode.

Naglasivši kako nema namjeru raditi pritisak na pravosudna tijela u BiH, istaknuo je da je ipak riječ o hrvatskim državljanima koji su, kad su mnogi kalkulirali s opstankom Jugoslavije, u Bosanskoj Posavini bez kalkulacija ustali i oduprli se srpskoj agresiji, a što se, ustvrdio je, treba naglasiti i ne smije zaboraviti.

Upitan što hrvatska Vlada može učiniti da pomogne uhićenim Hrvatima, Petrov je rekao kako će Most i HDZ kao partneri u Vladi zajednički dati odgovor, najavivši da će tijekom dana ponovno razgovarati s premijerom Andrejem Plenkovićem i dogovoriti zajedničke korake.

Ministar hrvatskih branitelja RH Tomo Medved napomenuo je kako se očekuje da će istražni sudac u Sarajevu tijekom dana odlučiti o njihovu puštanju ili eventualnom zadržavanju u pritvoru, dok će hrvatska Vlada analizirati stanje i izvijestiti javnost, vjerojatno do kraja dana.

Na novinarski upit zašto Hrvatska nije ništa poduzela od kada se pojavio problem s nadležnošću za kazneni progon za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije, Medved je odgovorio kako nije točno da Hrvatske nije ništa učinila, već je poduzela niz aktivnosti između vlada i resornih ministarstava.

Ljubić: Ogorčeni smo načinom i trenutkom uhićenja pripadnika HVO-a

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (GVHNS) BiH Božo Ljubić izjavio je u srijedu u Mostaru kako hrvatski predstavnici okupljeni u okviru Hrvatskog narodnog sabora podržavaju procesuiranje ratnih zločina ali su ogorčeni načinom i trenutkom uhićenja desetorice bivših pripadnika HVO-a u Posavini.

Dodao je kako im se nameće dojam da je i ovdje na djelu logika takozvanog udruženog zločinačkog pothvata koji stavlja u poziciju osumnjičenih "sve pripadnike HVO-a, sve pripadnike HDZ-a".

Naglasio je kako bi po istoj logici i analogiji bili osumnjičeni i svi pripadnici Vlade Srpske Republike BiH, a nakon toga Republike Srpske, koji su djelovali od 9. siječnja 1992. do prosinca 1995. godine, kao i svi pripadnici Vlade Republike BiH koji su djelovali od siječnja 1993. do prosinca 1994. godine.

''Razlika je samo u tome što Hrvati u BiH, nažalost, nemaju instrumente da postupaju prema osumnjičenima za zločine nad Hrvatima i druga dva naroda, a posljedica toga je da mnoga stratišta hrvatskih žrtava do danas uopće nisu procesuirana'', kazao je Ljubić.

On je istakao kako je indikativan i trenutak tog događaja, navodeći da su se uhićenja desila prvi radni dan nakon posjete delegacije Vlade RH na čelu s premijerom Anrejom Plenkovićem BiH, poslije obećane potpore BiH na europskom putu i obećane potpore Hrvatima za ravnopravnost u BiH.

''Nedvojbeno mi se nameće dojam da se zapravo radi o bacanju klipova u kotač EU procesa BiH i svaki puta kada se počnu stvarati uvjeti za napredak BiH prema EU dolazi do određenih incidenata i prilika kada se taj proces treba blokirati'', kazao je Ljubić izrazivši uvjerenje kako je jedino okvir EU najbolja opcija i za narode i za građane u BiH te jedina opcija za stabilnost i opstojnost BiH.

Dodao je kako su ogorčeni i što je akcija uhićenja provedena uoči katoličkog blagdana Svih svetih, ocijenivši kako to zapravo odaje da je poruka Hrvatima u BiH da ih se želi dodatno poniziti.

''To su stvari koji su zapravo nedopustive i koje mi više nećemo tolerirati'', naglasio je Ljubić kazavši kako očekuje da će sud donijeti odgovarajuću odluku te da će uhićene pustiti kući.

On je istaknuo kako će u svom djelovanju u Hrvatskom saboru i institucijama Republike Hrvatske tražiti da RH stavi u funkciju sve instrumente koji joj stoje na raspolaganju i da u komunikaciji s institucijama BiH, EU i svojim saveznicama i potpisnicama mirovnih sporazuma, učini sve potrebne korake da se u BiH konačno uspostavi institucionalna ravnopravnost. 

Po riječima Mije Krešića, koji je na čelu Odjela za sigurnosno-obavještajna pitanja Glavnog vijeća HNS-a BiH, uhićenje se desilo temeljem rada Tužiteljstva BiH, a izvješće o počinjenom kaznenom djelu u ovom slučaju podneseno je 2011. godine od strane MUP-a RS-a.

 Desetorica bivših pripadnika HVO-a s područja Bosanske Posavine uhićena su u ponedjeljak, a Tužiteljstvo BiH ih sumnjiči da su počinili ratne zločine nad osobama srpske nacionalnosti. Među uhićenima je i Đuro Matuzović (64), umirovljeni general HVO i organizator obrane na području Orašja i ratni zapovjednik oraškog Zbornog područja.

Kopirati
Drag cursor here to close