Reforma pravosuđa

Govedarica: Izvanredna sjednica parlamenta BiH o pravosuđu ili referendum u RS-u

Vijesti / Flash | 04. 12. 2016. u 14:55 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srpska demokratska stranka (SDS) pokrenut će inicijativu za održavanje referenduma u RS-u o pravosuđu BiH, ukoliko se ne podrži njihov prijedlog da se o o toj temi raspravlja na izvanrednoj sjednici Parlamentarne skupštine BiH.

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica rekao je danas na pres-konferenicji u Istočnom Sarajevu da SDS traži da se u parlamentu BiH razgovaralo o radu i reformi Suda BiH, Tužiteljstva BiH i Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH.

''Ako naši partneri u Parlamentarnoj skupštini BiH ne pristanu na posebnu sjednicu, onda će SDS u Narodnoj skupštini RS-a zatražiti pokretanje referenduma na kojem bi se građani ovog entiteta izjasnili o reformi pravosuđa u BiH'', rekao je Govedarica.

Namjera SDS-a nije, kako je naveo, da utječe na postupke koje vode pravosudne institucije BiH, već 'da ih natjera da rade svoj posao'.

''Smatramo da je u BiH neophodno otvoriti proces reformi kada je riječ o pravosudnim institucijama, a to znači da ćemo se u narednom vremenskom razdoblju suočiti s ozbiljnom reformom i predlaganjem konkretnih zakonskih rješenja kada je riječ o pravosuđu BiH'', kazao je Govedarica.

Tvrdi i da su aktivnosti VSTV-a dovele su do potpune neprincipijelnosti u pogledu nacionalne strukture i zastupljenosti RS-a i Srba u Sudu i Tužiteljstvu  BiH, čiji je glavni tužitelj s teritorije FBiH, od četiri zamjenika tri su također s teritorije tog bh.entiteta, a u kabinetu glavnog tužitelja sada, kao i u zadnjih pet godina, nema nijedna osoba iz RS-a.

Iznio je i druge podatke koji, kako je kazao, govore da Srbi nisu zastupljeni u rukovodnim strukturama Suda BiH

Kopirati
Drag cursor here to close