Za bolju budućnost

Gorske službe spašavanja koje djeluju u BiH potpisale Sporazum o suradnji

Sporazum se odnosi na daljnje unapređenje suradnje koja među ostalim obuhvaća zajedničko organiziranje obuka za spašavanje, vježbi spašavanja, pisanje projekata, razmjenu stručnih mišljenja...
Vijesti / Flash | 26. 12. 2018. u 14:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici gorskih službi spašavanja Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Brčko distrikta danas su u Sarajevu potpisali Sporazum o suradnji.  

Potpisivanje je upriličeno u Operativno komunikacijskom centru Ministarstva sigurnosti BiH koje je pružilo svu potrebnu podršku GSS-u.  

Sporazumom je dogovorena suradnja gorskih službi spašavanja koje djeluju na teritoriju Bosne i Hercegovine i u njemu se definira program djelovanja između gorskih službi spašavanja, kao i jačanje suradnje i koordinacije gorskih službi spašavanja entiteta i Distrikta. 

Sporazum se odnosi na daljnje unapređenje suradnje koja među ostalim obuhvaća zajedničko organiziranje obuka za spašavanje, vježbi spašavanja, pisanje projekata, razmjenu stručnih mišljenja, zajedničko djelovanje na terenu, pomoć u spasilačkim akcijama, u ljudstvu i opremi. 

Gorske službe spašavanja će poticati uspostavljanje mreže za dijeljenje sadržaja radi lakše razmjene podataka i stvaranje baze podataka i dokumenata u cilju zadovoljavanja potreba spasilačkih službi. Također, radit će na izgradnji programa stručnog usavršavanja spasilačkih stručnjaka, kao i na razmjeni stručnjaka. 

Zajednički će raditi na razvoju metoda prevencije, procjenjivanju i analiziranju rizika od prirodnih ili drugih nesreća, a sporazumom je također predviđena pomoć i obostrana saradnja u unapređenju pripravnosti za prirodne ili druge nesreće i planiranju kapaciteta za odgovor na eskalaciju rizika i nastanak nesreća, te uzajamna podrška i suradnja na stvaranju prijedloga zakona o gorskim službama spašavanja u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i Brčko Distriktu, priopćeno je iz GSS Federacije BiH. 

Kopirati
Drag cursor here to close