Skupština

Gorska služba u HNŽ-u bliže zakonu

Vijesti / Flash | 05. 07. 2016. u 10:05 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skupština HNŽ-a na jučerašnjoj sjednici je usvojila nacrt zakona o Gorskoj službi spašavanja u ovoj županiji, piše Večernji list.

Nakon višemjesečnog rada na stvaranju ovoga akta, jučer su zastupnici dali potporu dokumentu, čime su se stvorili uvjeti da se pokrene daljnja procedura, odnosno donošenje prijedloga zakona o Gorskoj službi spašavanja u HNŽ-u.

''Slobodno možemo reći kako je ovo za nas revolucija. Nakon što se godinama borimo održati naš GSS, sada smo u situaciji da su institucije prepoznale naš rad i važnost te se stvaraju zakonodavno-pravi uvjeti za naš rad. To je ogroman iskorak za nas'', rekao je prvi čovjek GSS-a u Hercegovini Zdenko Marić.

Dodao je kako GSS već odavno nije služba koja se bavi potragama na planinama nego kako se ova služba odaziva na sve pozive u pomoć.

''Sudjelujemo u potragama svih vrsta, pomagali smo kada su BiH pogodile poplave. GSS nije više što je bio nekada u prošlosti. Danas je to služba koja može odgovoriti na sve izazove. A bit ćemo još jači kada naš status bude zakonski definiran'', zaključio je Marić.

Predlagatelj nacrta ovoga zakona dopredsjednik Skupštine HNŽ-a Tomislav Martinović je rekao kako je nužno prepoznati važnost donošenja ovoga zakona.

''GSS s ovih prostora je aktivan cijele godine. Ti ljudi podnose veliku žrtvu kako bi odgovorili na sve izazove. Do sada su spasili stotine života i najmanje što možemo učiniti za njih jest osigurati im zakonodavno-pravni okvir u kojem mogu djelovati. Nadam se da će u Skupštini HNŽ-a biti dovoljno razuma da u vrlo kratkom roku usvojimo i prijedlog zakona o Gorskoj službi spašavanja u HNŽ-u'', poručio je Martinović.

Jedan dio zastupnika u Skupštini HNŽ-a bio je, pak, protiv donošenja ovoga nacrta zakona. Uglavnom se radilo o zastupnicima iz Konjica i Jablanice koji tvrde kako GSS treba ostati na razini službe koja spašavanja vrši na području planina. Iz GSS-a su poručili kako su oni davno nadišli takav način rada.

Kopirati
Drag cursor here to close