Igra skrivača

Gornja Maoča: SIPA došla, zastava nema

Vijesti / Flash | 05. 02. 2015. u 12:18 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Na licu mjesta nisu zatečene istaknute zastave ISIL-e, a o rezultatima izvršenih provjera obaviješteno je Tužiteljstvo BiH'', priopćila je Državna agencija za istrage i zaštitu.

Naime, u vezi s informacijom da je naselju Gornja Maoča istaknuta zastava ISIL-a, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), zajedno s policijskim službenicima FMUP-a i MUP-a Tuzlanske županije, u koordinaciji s Tužiteljstvom BiH, izašli su na lice mjesta radi utvrđivanja svih potrebnih činjenica na terenu.

No, kako je priopćeno, zastave nisu pronađene, a SIPA je navela kako će nastaviti dalje aktivnosti na utvrđivanju svih bitnih činjenica s ciljem rasvjetljavanja ovog događaja.

Ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je pak kako u BiH ''postoje i pojedinci i organizirane radikalne grupe koje imaju čak i svoje baze'' a jedna od njih je ''sigurno i Gornja Maoča''.

''Imali smo prilike tamo vidjeti isticanje zastave Islamske države. Ovih dana smo vidjeli što se pod tom zastavom radi u svijetu... Ne možemo dozvoliti da pod tom zastavom bilo gdje u BiH funkcionira bilo koja grupa'', ustvrdio je Lukač.

Na osnovu, kako je dodao, posljednjih informacija, da su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) ušli u Maoču, Lukač kaže da se nada da ''nisu samo ušli skinuti zastave i zaplijeniti ih, već da tamo izvrše i uhićenja i nađu odgovorne, procesuiraju i stave pod kontrolu i u zatvor takve ljude".


Podsjećamo, do informacija u zastavama došlo se nakon što su Reutersov fotograf i nizozemski novinar posjetili Gornju Maoču.

Nizozemski novinar Marcel van der Steen prije nekoliko dana boravio u Gornjoj Maoči, gdje je razgovarao s ljudima o tome zbog čega su odlučili prihvatiti selefijski pristup islamu te fotografirao kuće na kojima je istaknuta zastava ISIS-a.

"Muškarci imaju duge brade i obrijanu glavu. Žene nose nikabe i u potpunosti im je tijelo prekriveno. Trgovina i kafića nema, samo džamije. S nekoliko balkona vijore se zastave. U BiH danas ima šest sela u kojima vlada šerijatski zakon. Nastala su krajem 1995. godine, kada je dio arapskih muslimanskih boraca odlučio ostati u BiH, a ne vratiti se u domovinu. Nastanili su se u zabačenim selima koja su Srbi napustili'', napisao je Nizozemac.

Kopirati
Drag cursor here to close