Gorio kao baklja

Goodfellow: Malezijski avion je izgorio

Vijesti / Flash | 21. 03. 2014. u 09:28 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iskusni američki pilot Chris Goodfellow vjeruje da je pronašao odgovor na pitanje kako je moguće da avion u 2014. godini iščezne s radara.

Potraga za ''boingom 777'' koji je letio od Kuala Lumpura do Pekinga sutra ulazi u treću nedjelju, a istraživački timovi iz 26 zemalja i dalje ne znaju što se dogodilo s 227 putnika i 12 članova posade.

Chris Goodfellow, pilot s 20 godina iskustva, smatra da je objašnjenje jednostavno i leži u požaru koji je zahvatio kokpit.

''Spekulira se o terorizmu, otmici, pa čak i udaru meteora, ali ja uvijek tragam za prostim odgovorom i pronašao sam ga u obliku piste na ostrvu Pulau Langkavi'', piše Goodfellow u svom blogu.

Prema njegovoj teoriji, avion je nakon sat vremena od polijetanja skrenuo s kursa i preusmjerio se prema zapadu zbog vatre. Pilot Zahari Ahmad Šah se uputio u pravcu Malajskog mora, planirajući da sleti na najbližu pistu koja se nalazi upravo na ostrvu Pualu Langkavi.

''Iskusnim pilotima su najbliži aerodromi neprestano u glavi. Šah je izabrao izravnu rutu do piste duge četiri kilometra, znajući da može da joj priđe bez ikakvih prepreka. Nije pokušao da se vrati u Kuala Lumpur jer je bio svjestan grebena visokih 2.400 metara'', objašnjava američki pilot.

U trenutku kada je kontrolor leta iz kokpita primio poruku: ''U redu, laku noć'', sustav za emitiranje podataka ACARS već je bio isključen, ali Goodfellow smatra da posada to nije znala.

''Nije lako ručno onesposobiti ACARS, pa je vjerojatno u pitanju bio problem s električnim instalacijama koji je pilot primijetio tek nakon javljanja'', piše on.

Požar je mogao da izbije i na gumama, navodi Kris.

''Ako avionska guma počne da gori, kokpit se puni gustim dimom. Pretpostavljam da je posada izgubila svijest prije nego što je uspjela da sleti na ostrvo, a avion nastavio da leti na autopilotu, sve dok mu nije ponestalo goriva ili se srušio u vodu zahvaćen požarom''.

Goodfellow smatra da avion treba tražiti isključivo u Malajskom moru, što se poklapa sa činjenicom da ga je radar posljednji put detektirao blizu ostrvceta Pulau Perak. Za njega je Zahari Ahmad Šah bio heroj.

''Uhvatio se u koštac sa nemogućim. Bio je pametan pilot, samo nije imao dovoljno vremena'', zaključuje Chris Goodfellow, a prenosi Blic.

Kopirati
Drag cursor here to close