Posvećena i crkva

Golubovi mira iz Vukovara preko BiH lete do Knina

Vijesti / Flash | 05. 08. 2015. u 06:40 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posvetom nove kninske crkve Gospe od Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta, koju je u utorak navečer predvodio biskup šibenski mons. Ante Ivas, započeo je službeni program obilježavanja 20. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Oluje" u Kninu.

Izgradnja ove velebne sakralne građevine stajala je oko 40 milijuna kuna, a zajednički su je financirali Vlada, Biskupska konferencija, Franjevačka provincija, hrvatske župe i misije u inozemstvu, Grad Knin te brojni donatori. Samo iz državnog proračuna za projekt je izdvojeno 9,8 milijuna kuna, javlja Hina.

Riječ je o jednom od najvećih hrvatskih sakralnih objekata, čija je glavna crkvena dvorana površine oko 780 metara četvornih te prima oko tisuću ljudi. Nakon što je crkva posvećena, u srijedu će u njoj misu za vjernike predvoditi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

U manifestaciji Hrvatskog saveza klubova uzgajivača goluba listonoša 'Let slobode' u šest sati ujutro od Loredanovih vrata na kninskoj tvrđavi prema Vukovaru poletjelo je tisuću golubova listonoša, a istovremeno je isti broj poletio iz Vukovara prema Dalmaciji.

''Iako je cestovna razdaljina između Vukovara i Knina 600 ili 700 kilometara, naši golubovi letjet će najbližim putem preko zračnog prostora BiH. Lete prosječnom brzinom od 120 kilometara na sat i, ovisno o vremenskim i drugim prilikama, golubovi će biti na odredištu za malo više od tri sata'', pojasnio je Marko Đapić, predsjednik Kluba uzgajivača golubova listonoša Dinara - Knin.

Iz Knina je za Vukovar u utorak ujutro otpremljeno nešto više od tisuću golubova uzgajivača iz Kaštela, Sinja, Hrvaca, Knina, Gospića, Crikvenice i Siska.

Istovremeno su iz Vukovara prema Kninu kamionom krenuli tamošnji golubovi. Kad ih u srijedu u šest sati puste, golubovi listonoše letjet će svaki u svoj golubarnik.

U Kinu će se u srijedu, 5. kolovoza održati središnja proslava 20. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Oluje", Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, na kojoj će sudjelovati cijeli državni vrh.

Kopirati
Drag cursor here to close