Nikad izgrađeni golf tereni

Da je bilo Gradskog vijeća - Mostar bi do sada imao i elitni sport

Što bi bilo da je Mostar imao Gradsko vijeće... Od održavanja posljednjih izbora u Mostaru 2008. godine, nije se puno toga promijenilo, najavljivani su brojni velebni projekti, koji su polovično ili nikako urađeni.
Vijesti / Flash | 24. 11. 2020. u 13:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Još 2008. godine aktivno se krenulo u priču o elitnom sportu u Mostaru. Tada su, a i danas se spominju, najavljivani famozni golf-tereni. Na sjednici održani 31. siječnja 2008. godine donesena je odluka o prihvaćanju namjere za izgradnju Golf terena u Mostaru, na osnovu studije m-c MOST Connection ltd. iz Londona.

Kako je tada navedeno, ta Odluka jedna je od smjernica za izradu Prostornog plana Grada Mostara 2008. - 2018. godine, a uvjeti za realizaciju projekta, kako su naveli, koji se odnose na položajne i druge okolnosti, trebale su se utvrditi Prostornim planom Grada 2008.-2018. godine.

Iz Most Connections Limited Company 2014. godine je za Bljesak.info rečeno kako je upravo izgradnja golf terena jedan od većih projekata njihove tvrtke jest izgradnja golf terena u Mostaru.

''Za realizaciju ovog projekta bilo je potrebno stvoriti nužne pravne osnove, što je i nakon mnogo godina i učinjeno usvajanjem Regulacijskog plana Grada Mostara. S ciljem realizacije projekta Golf tereni otvoreno je Predstavništvo u Mostaru koje će raditi na prikupljanju nužnih podataka, pronalaženju odgovora i modela za rješavanje pitanja i problema s kojima se susrećemo u tijekom ostvarivanja istog. Ukoliko se stvore svi potrebni preduvjeti za izgradnju Golf kompleksa u Mostaru, Predstavništvo će i u kasnijoj, izvedbenoj fazi projekta biti spona između stranih i domaćih projektanata i voditi izgradnju Golf kompleksa'', rečeno je tada za Bljesak.info. 

Pojasnili su kako se lokacija predviđena za izgradnju golf terena, odnosno lokacija koja je u Regulacijskom planu označena kao Golf tereni, prostire na području katastarskih općina Željuša i Prigrađani.

Lokacija

''Zahvaljujući uloženom trudu radnog tima Zavoda za prostorno uređenje Grada Mostara koji je sudjelovao u izradi regulacionog plana „Golf tereni I“, na čelu sa direktorom gospodinom Salemom Bubalom postojeći Regulacijski plan odgovorio je na sve zahtjeve potrebne za izgradnju modernih i suvremenih golf terena, što će u mnogome doprinijeti da sa što manje izmjena prilikom preprojektiranja kompleksa u skladu s površinom koja bude na raspolaganju i željama investitora dođemo do konačnog rješenja.

Godine 2016. Vlada Federacije BiH je usvojila odluku o investicijskim projektima u FBiH, među kojima je predviđeno i 50.000.000 KM bez objekata za izgradnju golf-terena.

Na površini od 106 hektara, 15 kilometara sjeverno od Mostara i 22 kilometra od Međunarodne zračne luke Mostar, uz lijevu obalu rijeke Neretve, predviđena je izgradnja golf-terena s pratećim sadržajima: 151 vila, 6 poslovnih objekata, 5 javnih objekata.

''Kuriozitet je taj da je Grad Mostar davno donio regulacijski plan da se u sjevernom području radi profesionalni golf-teren sa 18 rupa. Za to imamo i ozbiljnog investitora koji je voljan uložiti sredstva. Problem stvara nepostojanje Gradskog vijeća", kazao je tada Salem Bubalo.

Video: Golf tereni u Mostaru

Te iste godine, na zimu krenuli su ''misteriozni radovi'' na području Željuše, no tada je Salem Bubalo direktor Zavoda za prostorno uređenje grada Mostara za Bljesak.info rekao da su to radovi na privatnoj parceli, a za golf terene se čeka na Vijeće, koje će nadamo se, Mostar konačno dobiti nakon ovogodišnjih izbora.

Kopirati
Drag cursor here to close