Boško i Admira

Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije

Vijesti / Flash | 18. 05. 2015. u 06:16 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan prije 22 godine poginuli su Boško Brkić i Admira Ismić, čija je smrt postala simbolom ljubavi u povampirenoj BiH.

Naime, ovi dvadesetpetogodišnjaci, 18. svibnja 1993. godine, u pokušaju da pobjegnu od zla i ludila koje je zadesilo njihovu zemlju, ubijeni su na Vrbanja mostu. Slika mrtvih tijela mladog para iz Sarajeva, kako zagrljeni leže na sarajevskom mostu, obišla je svijet. Prozvani su sarajevskim Romeom i Julijom.

N1 navodi kako su se upoznali u godini sarajevske Olimpijade. Zajedno su proveli devet godina. To što je Boško bio Srbin, a Admira Bošnjakinja nije predstavljalo prepreku ni njima niti njihovim roditeljima, jer tako se u Sarajevu živjelo. A onda je došao rat. Boško je ostao u Sarajevu, ona je radi njega odlučla otići.

Nakon dogovora, preko zajedničkih prijatelja, sa obje strane krenuli su oko 17 sati preko mosta Vrbanja. Snajperski hitac pogodio je prvo Boška, koji je odmah preminuo. Drugi metak je pogodio Admiru koja je, iako smrtno ranjena, smogla snage da dopuže do svog Boška, zagrlila ga je i izdahnula...

O njima su pisali mnogi, i pjesme i članke i priče... Jedan od najpoznatijih članaka bio je onaj Kurta Schorka, koji je objavio Reuters 23. svibnja 1993. i koji je onda obišao cijeli svijet. Schork je poginuo sedam godina kasnije na zadatku u Sierra Leoneu, a dio njegovog pepela sahranjen je na sarajevskom groblju Lav, odmah pored zajedničke grobnice sarajevskih Romea i Julije. Jedna ulica u Sarajevu danas nosi ime čuvenog Reutersovog reportera.

Autor dokumentarnog filma 'Romeo i Julija u Sarajevu' John Zaritsky, izjavio je u razgovoru za N1 kako mu je film o tragičnoj ljubavi Boška i Admire zauvijek promijenio život.

Ovaj kanadski redatelj osvojio je više od 40 svjetskih nagrada za dokumentarne filmove, a 1982. je nagrađen Oscarom za film 'Just another missing kid'. Za film o sarajevskim Romeu i Juliji dobio je DuPont Columbia nagradu, a film je bio nominiran i za Emmy.

''Nevjerojatno je kako su se ljudi širom svijeta identificiral s mladim ljubavnim parom, s Admirom i Boškom, koji su bili ludo zaljubljeni jedno u drugo. On je bio Srbin, a ona muslimanka i to je bila univerzalna priča koju su svi mogli razumjeti. Kroz Admiru i Boška mnogi su mogli razumjeti rat i suosjećati s ljudima u Sarajevu'', prisjetio se Zaritsky i pojasnio kako je film nastao.

''Izabrao me američki PBS, koji je želio redatelja da uradi film o Sarajevu, koji će objasniti priču o ratu u Bosni i Hercegovini američkim gledateljima. U to doba svi su gledali krvave scene iz Bosne, ali nisu zapravo razumjeli tko je na koga pucao i zašto se rat zbivao. Bila je ovo prilika za mene da na skroman način utječem na povijest, da skrenem pažnju Amerikanaca i američke Vlade da konačno urade nešto za Sarajevo. Ne želim preuveličavati svoju ulogu u ratu, niti ulogu filma, ali godinu nakon premijere filma pokazalo se da je uspio doprinijeti miru'', rekao je Zaritsky za N1.

Kopirati
Drag cursor here to close