OESS

Godišnje u BiH 600 incidenata iz mržnje?!

Predsjednica Županijskog suda u Novom Travniku Katica Jozak - Mađar kazala je da su djela počinjena iz mržnje, u velikoj mjeri, bila neprepoznata, a nedostajala su i adekvatna zakonska rješenja.
Vijesti / Flash | 26. 10. 2017. u 13:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema evidenciji Misije OESS-a, godišnje se u BiH dogodi 150 incidenata počinjenih iz mržnje, odnosno, u većini slučajeva, iz nacionale i vjerske netrpeljivosti, rečeno je danas u Vitezu na okruglom stolu "Razumijevanje kaznenih djela počinjenih iz mržnje", kojim je Županijski sud u Novom Travniku, u suradnji s Misijom OESS-a, obilježio Europski dan pravde.

''Putem monitoringa evidentiramo 150 incidenata godišnje, ali se procjenjuje da je taj broj mali u odnosu na stvarno stanje. Vjerujemo da ih ima i do četiri puta više ali nisu prijavljeni policiji'', kazala je novinarima pravna savjetnica u Misiji OESS-a u BiH Alisa Skopljak.

Ukazala je i na poražavajuće statistike kada je riječ o procesuiranju tih djela, ističući da 75 posto njih ostane nekažnjeno.

''Veliki je postotak neprocesuiranja, bilo u prekršajnom, bilo u kaznenom postupku, što šalje negativnu sliku o bh. društvu i načinu na koje ono odgovara na ovakve incidente. Prisutna je trivijalizacija i relativizacija ove vrste incidenata, iako oni mogu vrlo negativno utjecati na žrtvu i zajednicu kojoj ona pripada'', dodala je Skopljak.

Upozorila je i na nerazumijevanje i nesenzibiliziranost društva za opasnost koju ova djela mogu donijeti bh. društvu, koje još trpi posljedice rata.

''Problem je u tome što se ne provodi istraga u tom smjeru, iako bi se motivi ovakvih djela morali razotkriti i adekvatno kazniti'', istaknula je.

Predsjednica Županijskog suda u Novom Travniku Katica Jozak - Mađar kazala je da su djela počinjena iz mržnje, u velikoj mjeri, bila neprepoznata, a nedostajala su i adekvatna zakonska rješenja.

''Prošlogodišnje zakonske izmjene u Federaciji BiH nude nova rješenja koja bi trebala doprinijeti češćem procesuiranju tih kaznenih djela. Potrebno je da se takve pojave, prilikom odmjeravanja kazne, adekvatno sankcioniraju kao otežavajuća okolnost'', istaknula je Jozak-Mađar, naglašavajući da je nužno uspostaviti evidenciju i statistiku koja će ohrabriti građane da prijave takva djela.

Okrugli stol okupio je predstavnike ministarstava, sudova, Tužiteljstva, centara za socijalni rad, škola, te drugih, vladinih i nevladinih organizacija u SBŽ-u.

U okviru obilježavanja Dana europske pravde, danas je upriličen i Dan otvorenih vrata Županijskog suda u Novom Travniku.

 

Kopirati
Drag cursor here to close