Ulazak BiH u NATO

Glumiti neutralnost u vezi NATO-a predstavlja luksuz

Vijesti / Flash | 09. 04. 2014. u 17:15 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Priključenje Bosne i Hercegovine NATO-u: šanse i mogućnosti" tema je jednodnevnog seminara koji se održava danas u Sarajevu u organizaciji Atlantske inicijative u suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova BiH i Komisijom za NATO integracijski proces Vijeća ministara BiH.

Seminar je organiziran za službenike Ministarstva sigurnosti BiH, a uvodnu riječ održao je predsjednik Savjeta Atlantske inicijative i profesor na Fakultetu političkih znanosti Nerzuk Ćurak.

Govorio je o geostrateškoj poziciji BiH te utjecaju regionalnih i globalnih geopolitičkih silnica na proces integriranja BiH u Sjevernoatlantski savez (NATO), ali i unutrašnjim kretanjima kada je o tom pitanju riječ.

Ćurak podvlači da smo svjedoci turbulentnih događanja u 21. stoljeću, zbog kojih su odnosi na svjetskoj političkoj mapi vrlo zamršeni. Smatra da ovi događaji dramatično nagovještavaju da smo ušli u novo doba gdje je moguća promjena geopolitičkog konteksta upotrebom sile.

Za primjer navodi slučaj Ukrajine, uz ocjenu da se u tom kontekstu ulazak BiH u NATO javlja kao trenutno najvažnije vanjskopolitičko, ali i unutrašnje pitanje BiH. Stava je da je to poduhvat koji zahtijeva pripremu cijele države za taj proces.

Ćurak također podvlači da se proces ulaska BiH u NATO pojavljuje kao dekadentno pitanje, zato što se ne može reći da za to postoji nedvosmisleni unutrašnji konsenzus. Podsjeća da je predsjednik RS-a Milorad Dodik nekoliko puta rekao da će se RS referendumom odrediti o ulasku u NATO, iako je to prvo državno pitanje.

''Pozitivni kriterij budućnosti za mene je ulazak BiH u NATO. Da je Ukrajina bila u NATO-u situacija bi sigurno bila drugačija. Imamo li mi bolju alternativu od ulaska u NATO? BiH je okružena transatlantskim morem - Hrvatska je članica EU i NATO-a, Crna Gora je na sličnom putu, a Makedonija je već ispunila sve uslove, ali ima spor s Grčkom o imenu'', kazao je.

Zaključio je da glumiti neutralnost u vezi s ulaskom u NATO predstavlja luksuz, neodgovornost i kratkovidnost za neuspješne zemlje Balkana kao što je BiH, te da se sve svodi na odluku da li želimo da budemo dio Zapada ili ne.

Kopirati
Drag cursor here to close