Tužiteljstvo BiH

Trgovina ljudima u BiH: Za pet godina 44 predmeta protiv 240 osoba

Glavna tužiteljica, upoznala je šeficu misije IOM-a, da je Tužiteljstvo BiH u periodu od 2015. do 2020. godine, podiglo optužnice u 144 predmeta protiv 240 osoba, za kaznena djela iz ove oblasti.
Vijesti / Flash | 28. 01. 2021. u 19:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH, Gordana Tadić, sastala se sa novoimenovanom šeficom misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Bosni i Hercegovini, te koordinatoricom za Zapadni Balkan, Laurom Lungarotti.

Na sastanku je razgovarano o problematici ilegalnih migracija i boravkom migranata u Bosni i Hercegovini, kao i radu Tužiteljstva BiH i partnerskih policijskih, sigurnosnih i agencija za provođenje zakona, na otkrivanju i kaznenom procesuiranju kaznenih djela koja su povezana sa ilegalnim migracijama, prvenstveno trgovinom ljudima i krijumčarenjem osoba.

Glavna tužiteljica, upoznala je šeficu misije IOM-a, da je Tužiteljstvo BiH u periodu od 2015. do 2020. godine, podiglo optužnice u 144 predmeta protiv 240 osoba, za kaznena djela iz ove oblasti.

Također je istaknula da je glavni tužitelj Tužiteljstva BiH na čelu Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija, u čiji rad su uključeni predstavnici policijskih, pravosudnih i sigurnosnih agencija sa razine države, oba entiteta i Brčko Distrikta BiH, kao i predstavnici Mreže tužitelja i istražitelja za borbu protiv trgovine ljudima, a radi što učinkovitijeg djelovanja u ovoj oblasti.

Šefica IOM-a u Bosni i Hercegovini, najavila je niz aktivnosti, među kojima i sastanke sa svim rukovoditeljima ključnih institucija koje se bave problematikom iz ove oblasti, kao i predstojeću obuku u Banja Luci, u suradnji sa USAID-om, u oblasti borbe protiv trgovine ljudima.

Na sastanku je istaknuto da je suradnja IOM-a i drugih međunarodnih organizacija sa institucijama BiH, ključna za što efikasnije djelovanje u procesuiranju počinitelja kaznenih djela krijumčarenja osoba i trgovine ljudima, a posebno prepoznavanja pojavnih oblika kaznenih djela trgovine ljudima u migrantskoj populaciji.

Dogovoreno je da će se suradnja nastaviti u budućnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close