Glasovalo 1.100 ljudi

Glasovanje u Mostaru prate problemi sa strujom

Vijesti / Flash | 28. 12. 2014. u 11:34 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Do 10 sati na 10 birališta koje pokriva Generalni konzulat Hrvatske u Mostaru, na izbore za hrvatskog predsjednika izašlo je 1100 hrvatskih državljana koji žive u BiH'', izjavio je generalni konzul Velimir Pleša.

''Imali smo problema s nestankom električne energije od 10 do 11 sati pa nismo mogli izdavati potvrde za glasovanje što je prouzročilo veće gužve na biračkim mjestima, Sada je sve u redu i proces glasovanja odvija se bez teškoća'', kazao je Pleše.

Osim na području Generalnog konzulata Hrvatske u Mostaru, gdje je otvoreno 10 biračkih mjesta, po dva biračka mjesta otvorena su u Veleposlanstvu Hrvatske u Sarajevu i Generalnom konzulatu u Tuzli te jedno biračko mjesto u Generalnom konzulatu Hrvatske u Banjoj Luci.

Sva birališta u BiH otvorena su na vrijeme u 7 sati i bit će zatvorena u 19 sati.

Biračku potporu za petogodišnji mandat traži četvero kandidata: aktualni predsjednik, SDP-ov Ivo Josipović, pravnik i glazbenik, HDZ-ova Kolinda Grabar Kitarović, bivša ministrica i diplomatkinja, ugledni liječnik Milan Kujundžić (Savez za Hrvatsku) te Ivan Sinčić (Živi zid), politički aktivist i najmlađi predsjednički kandidat u povijesti.

Do 17. prosinca, do kada je trajala prethodna i aktivna registracija, u BiH se registriralo 5.675 birača. Nešto više od 4600 ih je s područja koje pokriva Generalni konzulat u Mostaru, u Sarajevu su to učinila 744 birača, Tuzli 258, a u Banja Luci njih 160.

Međutim, svi državljani Hrvatske koji imaju prebivalište u BiH moći će ostvariti biračko pravo, iako se nisu registrirali jer će u Veleposlanstvu RH i generalnim konzulatima moći dobiti potvrdu i s tom potvrdom izaći na biračko mjesto.

Potvrde će se izdavati uz predočenje identifikacijskog dokumenta (putovnica, osobna iskaznica, vozačka dozvola ili neka druga javna isprava s fotografijom, bez obzira na to je li isprava izdat na u Hrvatskoj ili inozemstvu, na osnovu koje se može nedvojbeno utvrditi identitet birača), a na temelju prethodne službene provjere biračkog prava u evidenciji birača koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj.

Na području Bosne i Hercegovine, prema procjenama, živi između 250 i 260 tisuća hrvatskih državljana s pravom glasa.

Unatoč snježnom nevremenu koje je zahvatilo velik dio Hrvatske, zabilježen je dobar odaziv birača na nedjeljne predsjedničke izbore, a do 11,30 sati na birališta ih je izašlo više od 13 posto, pokazuju podaci Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

Svoju biračku dužnost ispunilo je više od 450 tisuća građana, najviše u Karlovačkoj i Splitskoj, a najmanje u Virovitičko-podravskoj županiji, izvijestilo je predsjednik DIP-a Branko Hrvatin

Predsjednik Republike Hrvatske bira se većinskim izbornim sustavom, odnosno predsjednik će postati kandidat koji dobije većinu glasova svih birača koji su glasovali (50 posto plus jedan glas).

Ako niti jedan od njih četvoro to ne uspije, predsjednik države bit će izabran za 15 dana, u drugom krugu u koji ulaze dva kandidata koja u prvom krugu osvoje najviše glasova.

Nedjeljni izbori, šesti su izbori od hrvatske neovisnosti na kojima birači izravno biraju predsjednika države. Do sada su po dva puta izabrali Franju Tuđmana (1992. i 1997.), te Stjepana Mesića (2000. i 2005.), te jednom Ivu Josipovića, aktualnog predsjednika.

Kopirati
Drag cursor here to close