po pitanju izbjeglica

Generalni tajnik UN-a: Ugledajte se na velikodišnu Tursku

Vijesti / Flash | 11. 02. 2017. u 13:23 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Generalni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres apelirao je na zemlje da se ugledaju na 'velikodušnost' Turske koja štiti izbjeglice, dodajući da je prevelik broj granica zatvoren, te da mnoge zemlje izbjegavaju ispunjavanje svojih obaveza po pitanju izbjeglica, prenosi AP.

Gutteres koji je obavljao funkciju visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice u razdoblju od 2005. do 2015. godine obratio se jučer na zajedničkoj pres-konferenciji s turskim premijerom Binalijem Yildirimom čija je zemlja primila tri milijuna izbjeglica, te izrazio posebnu zahvalnost turskoj vladi i njenom narodu.

Dodao je da je počašćen svojom prvom bilateralnom posjetom Turskoj od kada je stupio na dužnost generalnog tajnika.

''Svjedočio sam ogromnoj velikodušnosti turske vlade i naroda koji su otvorili svoje granice, svoje kuće i svoja srca sestrama i braći iz Sirije, ali i osobama iz mnogih drugih zemalja širom svijeta. Druge zemlje trebaju da urade isto. Ovo je trenutak kada trebamo uložiti žalbu jer vidimo koliko je granica zatvoreno i koliko država izbjegava preuzimanje odgovornosti po pitanju izbjeglica. Ovo je trenutak da se apelira na efektivniju podjelu tereta, kao i da potvrdi da je međunarodni pravni režim za zaštitu izbjeglica na snazi'', istaknuo je Gutteres.

Kopirati
Drag cursor here to close