Pitam se, pitam

Gdje je potpis?

Vijesti / Flash | 19. 07. 2016. u 09:38 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnik HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Predrag Kožul zatražio je danas na sjednici tog doma odgovor zašto je izostao potpis predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića na Pismo namjere Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Podsjetio je da je Pismo namjere usuglašeno i usvojeno na Fiskalnom vijeću, a u dokumentu Reformska agenda piše da će proračuni biti usvajani i održavani na čvrstim srednjoročnim temeljima dogovorenim s MMF-om u aranžmanu koji će uslijediti nakon sadašnjeg stand-by aranžmana.

Također je kazao kako je u javnosti isticano da je ovaj aranžman dobro napravljen i bolji od dosadašnjih, ali zbog izostanka tih potpisa na Pismo namjere taj aranžman na neodređeno vrijeme je odgođen.

Odgovor danas nije dobio te je zatražio da mu se odgovori pismenim putem tako da se zastupnici uvjere u ispravnost odluke za nepotpisivanje tog pisma.

Zastupnica Demokratske fronte (DF) Maja Gasal-Vražalica zatražila je odgovor od ministra civilnih poslova BiH Adila Osmanovića o pitanju izgradnje odvojene škole u Jajcu, iako su učenici jasno iskazali svoj stav da takvo nešto ne žele.

Podsjetila je da u BiH postoji Konferencija ministara obrazovanja u BiH kojom predsjedava ministar Osmanović te ju je zanimalo što je on poduzeo u tom smislu da ne bi došlo do podjela u Jajcu.

Upitala je i je li obavljen razgovor s ministricom obrazovanja, nauke, kulture i sporta Srednjobosanske županije Katicom Čerkez koja je izjavila da ovaj vid podjele ima podršku lokalne zajednice i Vlade SBŽ-a.

Čestitajući učenicima u Jajcu, istaknula je kako su oni dokazali da ne žele podjele, da nisu za nacionalizam, da nisu za segregaciju i diskriminaciju te da žele zajednički život, ali i da BiH žele ponuditi bolju budućnost.

Osmanović je istaknuo dkakoa je Konferencija ministara obrazovanja najviše stalno savjetodavno tijelo za koordinaciju obrazovnog sektora u BiH koji djelokrugom rada ne zadire u ustavne nadležnosti svih razina odlučivanja.

Govoreći o aktivnostima Ministarstva civilnih poslova po bilo kojim oblastima obrazovanja treba imati u vidu nadležnosti ovog ministarstva, ali je kazao da se godinama poduzimaju aktivnosti na stvaranju preduvjeta za razvoj tolerantnog multietničkog okruženja u BiH.

''Zakoni na svim razinama vlasti jamče svakom djetetu jednako pravo pristupa i mogućnosti u sudjelovanju u odgovarajućem odgoju i obrazovanju i uživaju istovjetne tretmane bez diskriminacije po bilo kojoj osnovi'', dodao je.

Međutim, istaknuo je, činjenica je da još nisu uspostavljeni mehanizmi koji jamče potpunu implementaciju zakonskih odredbi imajući u vidu da je prema Ustavu BiH oblast obrazovanja u nadležnosti entiteta RS-a, deset županija i Odjela za obrazovanje u Brčko Distriktu BiH.

Najavio je da će i Ministarstvo civilnih poslova nastaviti ukazivati na obvezu primjene i poštivanja principa i normi utvrđenih Okvirnim zakonom te shodno tome osigurati jednake uvjete za sve učenike, a sljedeća sjednica Konferencije ministara obrazovanja je zakazana za četvrtak, 21. srpnja, na kojoj će biti razgovora o toj temi.

Kopirati
Drag cursor here to close